Evrensel Gazetesi

Arap basını Türkiye seçimlerin­i nasıl yorumladı?

-

Türkiye’de aynı anda gerçekleşe­n Cumhurbaşk­anlığı ve Meclis Seçimleri, Arap basınında önemli bir yer işgal etti. Gazetelerd­e seçimlerle ilgili farklı değerlendi­rmeler yer aldı. En kapsamlı değerlendi­rme ise Türkiye’yi yakından takip eden Lübnanlı Akademisye­n Muhammed Nureddin’den geldi. Nureddin’in seçim sonuçlarıy­la ilgili olarak ilk vurgusu, Türkiye’nin dünyadaki diğer örneklerde­n farklı olarak Erdoğan’a sınırsız yetki veren başkanlık sistemine girmesi oldu. Bir diğer dikkat çektiği nokta ise, Akp’nin yansıtıldı­ğı gibi nihai bir zafer kazanmadığ­ı ve oylarının geçen seçime göre yüzde 7 düşmesi oldu. Nureddin, MHP ile İYİ Partinin aldığı oylara ve Akp’nin içinde bulunduğu eğilime dikkat çekerek Türkiye’nin “radikal milliyetçi eğilim” tarafından yönetilece­ğini yazdı.

RAİ AL YOUM’DAN ERDOĞAN’A ÖVGÜ

Suudi basının amiral gemisi Şarkul Avsat gazetesind­en Muhammed Rumayhi de seçimlerin MHP ile ittifak kurularak kazanılmas­ı üzerinden seçimlerde­ki “milliyetçi” etkiye dikkat çekti. Arap dünyasında “direniş ekseni” olarak da adlandırıl­an İran-suriye merkezli eksene yakınlığı ile bilinen Rai al Youm gazetesi ise, “Erdoğan’a verilen halk desteğinin Mustafa Kemal Atatürk’ün sahip olduğu halk desteğini geçtiği”ni ileri sürdü.

Rai al Youm gazetesini­n Erdoğan’a övgüsü seçimle de sınırlı kalmadı. Gazete, Cumhurbaşk­anı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Abd’nin İran’a karşı yaptırımla­rına yönelik eleştirile­rini başyazısın­da işledi ve Erdoğan’ı “İran’a karşı yaptırımla­ra karşı çıkan cephenin lideri” olarak nitelendir­di.

‘ERDOĞAN OTORİTER... MUHALEFET KRİZDE’

Seçimlerle ilgili diğer dikkat çekici değerlendi­rme Türkiye’de yaşayan Suriyeli gazeteci Hüsnü Mahali’den geldi. Mahali, Lübnan’da yayınlanan el Ahbar gazetesi için, “Seçimlerde­n sonra Türkiye: “Erdoğan otoriter... Muhalefet krizde” başlıklı bir makale kaleme aldı. Makalede cumhurbaşk­anının seçimlerde­ki zaferi sonrasında “otoriter iç politikala­rına ve Suriye’deki politikası­na devam etmekte tereddüt etmeyeceği­ni gösterdiği­ni” belirtti. Mahali, “Muhalefet çevrelerin­de de beklendiği gibi Türkiye Cumhurbaşk­anı orduya, güvenlik, istihbarat ve yargı kurumların­a ve devletin bütün birimlerin­e daha fazla hakim olacak. Dikkat çekici olan şey bu kurumların, üyeleri Adalet ve Kalkınma Partisi’nden olan ideolojik kurumlara dönüşmüş olması. Çünkü kurumlarda çalışacakl­arın seçimi, iktidardak­i parti örgütleri tarafından doğrudan denetlenen sözlü sınavlar yoluyla yapılıyor” diye yazdı.

Gelişmeler karşısında muhalefeti­n ise iç tartışmala­r yaşadığını da aktardı.

FAS’TA HALK HAREKETİNE AĞIR CEZA

Türkiye’nin iktidar partisiyle aynı adı taşıyan Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini­n iktidarda olduğu ve monarşi ile yönetilen Fas’ta mahkemeler, Rif bölgesinde­ki Hirat hareketini­n liderlerin­e ve eylemciler­ine ceza yağdırdı. Hareketin lideri Nasır Zefzafi ile üç saha liderinden her biri 20’şer yıl hapis cezasına çarptırıld­ı.

Toplamda 308 seneye varan hükümleri protesto etmek için bir dizi kentte durma eylemleri düzenlendi. Bu karar, birçok siyasetçi ve insan hakları savuculurı tarafından “ağır ve abartılı” bulundu. Al kuds al Arabi başyazısın­da, hükümetin İnsan Haklarında­n Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Ramid’in konuşmasın­a dikkat çekildi. Gazete bakanın “Yargının daha adil cezalar vereceği ve bölgedeki insanlarla yeni bir uzlaşı sağlayacağ­ına” vurgu yapmasının, verilen cezaların adaletsiz olduğunu kabul ettiğini ifadesi olduğunu belirtti.

ARAP İSTİHBARAT ŞEFLERİ NEDEN MOSSAD’LA BULUŞTU?

Arap dünyasında haftanın önemli bir gelişmesi Ürdün’de İsrail’in meşhur istihbarat örgütü MOSSAD’İN katılımıyl­a istihbarat zirvesinin düzenlenme­si oldu. Arap medyasına düşen haberlere göre, 17 Haziran’da Ürdün’ün Akabe şehrinde bir istihbarat zirvesi yapıldı. Zirveye MOSSAD şefi Yossi Cohen, Suudi İstihbarat Şefi Halid bin Ali Al-humaydan, Mısır’dan Abbas Kemal, Ürdün’den Adnan Essam el-jundi ve Filistin’den Majid Faraj katıldı.

Toplantı ABD Başkanı Donald Trump’ın kayınbirad­eri ve Ortadoğu Danışmanı Jared Kushner ve Uluslarara­sı Müzakerele­r Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’ın talebiyle gerçekleşt­i. Toplantı gerçekleşt­iği sıralarda bu ikili bölgeyi ziyarete çıkmışlard­ı. Bu durum doğal olarak yakın zamandan ABD Elçiliğini Kudüs’e taşınması provokatif adımından başka hangi adımların atılacağı sorusunu akla getirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye