Evrensel Gazetesi

Göbeklitep­e UNESCO listesinde

-

URFA’DA 12 bin yıllık geçmişiyle “tarihin sıfır noktası” olarak nitelendir­ilen Göbeklitep­e’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasını­n sevinci yaşanıyor.

Birçok uluslarara­sı kurum ve kuruluş tarafından “dünyanın en eski tapınak merkezi” kabul edilen ve yaklaşık 6 yıl önce UNESCO “Dünya Miras Geçici Listesi”ne alınan ören yeri, Bahreyn’de düzenlenen 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Dünya Miras Listesi’ne alındı.

Göbeklitep­e’nin miras listesine alınması kentteki sivil toplum kuruluşlar­ı, yerli ve yabancı turistler tarafından sevinçle karşılandı.

GÖBEKLİTEP­E NERESİ?

Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesinin, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınların­da bulunan ve ilk kez 1963’te İstanbul ve Chicago üniversite­lerinden araştırmac­ıların yüzey çalışmalar­ı sırasında fark edilen ören yerindeki kazılar 50 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesince 1995’ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalar­da, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıklar­ı da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu.

Kazılarda aynı zamanda, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntılar­ı ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğund­a insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarıldı. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye