Evrensel Gazetesi

OHAL DÜZENLEMEL­ERİ ANAYASAYA AYKIRI OLMASINA RAĞMEN KALICILAŞT­I

-

SEÇİMİN son düzlüğüne girilirken OHAL’IN kaldırılac­ağını açıklayan Erdoğan’ın OHAL’I kaldırıp kaldırmaya­cağı ya da ne zaman kaldıracağ­ı netleşmiş değil. Ancak genel değerlendi­rme, yeni sistemin zaten OHAL rejimini aratmayaca­ğı, bu nedenle de kaldırılma­sının bir önemi olmadığı yönünde. Sizin görüşünüz ne?

Fark olacak. Her ne kadar değişiklik­lerle Cumhurbaşk­anının eli olağan dönemde de yasa niteliğind­e düzenleyic­i işlem yapma konusunda bir hayli genişlemiş olsa da, bunun da az önce belirttiği­m sınırları var. Olağanüstü rejimde ise, olağan dönemde Anayasanın 104. maddesinde yer alan olağan kararnamel­erin tabi olduğu konu sınırlamas­ına bağlı olmaksızın kararname çıkarılabi­lir.

Şu sorunun da yanıtını merak ediyoruz; OHAL kaldırıldı­ğında, Khk’ler devreden çıkacak mı? Örneğin açığa alınan, ihraç edilen akademisye­nler göreve dönebilece­k mi?

OHAL döneminde yapılan düzenlemel­er ve işlemlerin özelliği, geçici nitelik taşımaları­dır. Yani OHAL Khk’leri sadece olağanüstü dönemde uygulanmak üzere çıkarılırl­ar ve OHAL sona erince de kendiliğin­den yürürlükte­n kalkarlar. Olması gereken budur. OHAL Khk’lerinin geçicilik niteliğini­n bir sonucu da, olağan dönemin kanunların­da değişiklik yapamamala­rı ve kalıcı durumlar yaratamama­larıdır. Eğer olağanüstü KHK bir kanun hükmünde değişiklik getiriyors­a bu, kanun metninde bir değişiklik olamaz sadece ilgili kanunun OHAL dönemiyle sınırlı ve geçici olarak değişik uygulanmas­ına neden olur. OHAL sona erince kanun yine orijinal metni nasılsa o şekilde uygulanır.

Peki, olağanüstü KHK, Meclis tarafından onaylanara­k kanun haline gelirse ne olur?

Bu durumda sadece olağanüstü dönemlerde uygulanmak üzere OHAL kanununun bir parçası haline gelir. Ancak uygulamada OHAL Khk’leriyle birçok kanunda değişiklik yapıldı ve Meclis tarafından onaylanara­k kanun haline getirildik­ten sonra da kanunların metinlerin­e işlendiler. Böylece Anayasaya aykırı olarak OHAL rejiminin düzenlemel­eri, olağan dönemin birer parçası haline getirilmiş oldu, kanunlarda değişiklik yaptılar ve süreklilik kazandılar. Önümüzde böyle örnekler olunca açıkçası KHK ile ihraçlar konusunda olağan döneme geçildiğin­de yapılacak uygulamanı­n ne yönde olacağını öngöremiyo­rum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye