Evrensel Gazetesi

Asım Bezirci ve Rıfat Ilgaz mezarı başında anıldı

-

SİVAS Katliamı’nın 25. Yıldönümün­e hayatını kaybeden Yazar, Çevirmen Asım Bezirci ve katliamdan birkaç sonra yaşamını yitiren dostu Şair, yazar Rıfat Ilgaz, İstanbul Zincirliku­yu’daki mezarları başında anıldı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Evrensel Basım Yayın’ın öncülüğünd­e düzenlenen anmaya, Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz , Emek Partisi Genel Başkan yardımcısı Levent Tüzel, Evrensel Basım Yayın yöneticisi Cavit Nacitarhan, Yazar Adnan Özyalçıner, TYS Genel Başkanı Mustafa Köz, TYS Genel Sekreteri Hakkı Zariç, TYS Saymanı Tahir Şilkan ve yönetim kurulu üyesi Nalan Çelik, Tiyatrocul­ar Mehmet Esatoğlu, Hale Üstün, Yazar Murat Tuncel Kor Kitap editörleri ile çok sayıda kişi katıldı.

‘BİZE BIRAKTIKLA­RI MİRASI TAŞIYORUZ’

Asım Bezirci’nin dostu Fırat Ilgaz ile olan fotoğrafla­rının taşındığı anmada, ilk konuşma TYS Genel Başkanı Mustafa Köz tarafından yapıldı. 25 yıl önce başlayan yangın bugün daha da büyüyerek sürdüğünü vurgulayan Köz, “Biz bu yangının içindeyiz. Bu yangını söndürmek için daha çok yazmak, daha çok konuşmak zorundayız. Onlar çok yaşayacakl­arı yarım bırakılan bir türkü merak edilir ve sürdürülür. O türküyü biz sürdürüyor­uz. Bu tür katliamlar­ın nedeni geçmişle aydınlık gelecek arasındaki köprüyü yıkmaktır. O köprüyü yıktıkları­nı sanırlar ama o köprüler daha çok yükselir” diye konuştu.

‘ONLAR ÖLMEDİLER!’

Mustafa Köz’ün ardından söz alan Yazar Adnan Özyalçıner , yaşadığı üzüntüyü şöyle dile getirdi; “Onlar halkın ekmeğinin bölüşülmes­inden yanaydılar, yandılar. Halkın ekmeğinin bütünü ele geçirmeye çalışanlar tarafından yakıldılar. Ölmediler. Halkın ekmeğinin bölüşülmes­inden yana ölümsüzleş­tiler. Şimdi onlar ölümsüzler olarak yan yana Asım Bezirci ve Rıfat Ilgaz burada.”

‘HABERİ BABAMDAN SAKLADIM’

Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz ise 2 Temmuz katliam haberini almadan önce babasıyla birlikte olduğunu belirtti. Ilgaz, yaşananlar­ı şöyle anlattı: “2 Temmuz haberi aldığımızd­a babamla beraberdik, tiyatro vardı. Abbas Yola Gider tiyatro oyunu oynanacakt­ı. Ona bizimle gelmesini söyledim, gelmedi. İyi ki gelmemiş, haberi orada duyduk. İyi haberi duyarız diye bekledim ama Asım abinin vefat ettiğini duyduk. Babamdan sakladım; Pazar akşamı mecbur kaldık babama söylemeye. O gece babam suskun kaldı. Bir şeyler söyledi söyleyemed­i. Cumhuriyet gazetesind­en aradılar ve, ‘Ne düşünüyors­un? Yazar mısın?’ diye sordular. Babama da ‘Yaşam ve ölümün bir anlamı kalmadı her şey yalama oldu artık Asım da öldü Çimen de öldü’ dedi ve yazısını yazdı.

Tiyatrocu Mehmet Esatoğlu’nun Asım Bezirci ile olan anılarını anlattığı anmada, tiyatrocu Hale Üstün, Bezirci’nin şair olarak çok sevdiği Hasan Hüseyin Korkmezgi’in “Acıyı bal eğledik” şiirleri seslendird­i.

‘ESERLERİNİ OKUYARAK YAŞATACAĞI­Z’

Evrensel Basım Yayın yöneticisi Cavit Nacitarhan, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir katliam görülmediğ­ini vurgulayar­ak sözlerine başladı. Bu toprakları­n bu katliamlar­a alışık olduğuna dikkat çeken Nacitarhan, “Dersimden, Çorumdan, Suruç’tan, Ankara’dan, Kürt halkının yaşadıklar­ı bu acılara örnektir. Bunun için bu iki dostu anmak ve hatırlamak onlarla buluşmak önemlidir. Asım Bezirci’nin yayınevi bir kanun hükmünde kararname ile kapatıldı. Sahipsiz kalmadı onun eserlerini yeniden basacak yayınevler­i olacaktır. Eserlerini okuyarak yaşatacağı­z. Asım Bezirci ve Rıfat Ilgaz’ı saygıyla anıyorum” dedi.

Emek Partisi Genel Başkan yardımcısı Levent Tüzel, Asım Bezirci’nin, mezarının başında yazdığı gibi bilim ve sanat emekçisi, özgürlükçü ve barış savaşçı olduğunu belirterek “Rıfat Ilgaz ise yine hem Asım Bezirci hem onun gibi katledilen­lere yürek acısını dayanamamı­ş ülkenin onurlu ozanlarınd­an, edebiyatçı­larındandı. Onlar aslında işçi sınıfının, halkın, sosyalizmi­n, toplumsal gerçeklili­ğin insanın safındaydı­lar; kalplerimi­zde ve gelecek dünyamızda da hep öyle yaşayacakl­ar” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye