Evrensel Gazetesi

Utanç Müzesi yapılmayan Madımak hâlâ yanıyor

- Burcu YILDIRIM Sivas

2Temmuz Sivas Katliamı’nın 25. yılında binlerce kişi anmaya katıldı. Türkiye’nin bir çok yerinden gelen vatandaş sabah saatlerind­e Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının önünde toplanarak saat 10.00’da yürüyüşe başladı. Katılımın yoğun olduğu anmaya çok sayıda HDP ve CHP milletveki­li katılırken Pir Sultan Abdal Kültür ve Alevi Dernekleri­ne bağlı bir çok şube ve köy dernekleri pankartlar­ıyla yürüdü.

2 Temmuz 1993’te Madımak Otelinde katledilen sanatçı, yazar, aydın 33 insan 25. yılında binlerce kişiyle anıldı. Türkiye’de yaşanan tüm katliamlar kınanırken acıların ortak olduğu ve birlikte mücadele edilmesi gerektiği vurgusu yapıldı. Aileler kaybettikl­erinin fotoğrafla­rı ile alana kadar en önde yer yürüdü.

Yürüyüş boyunca Madımak Otelinde hayatını kaybedenle­rin isimleri ve hayat hikayeleri okundu. “Sivas’ı yakanlar AKP’YI kuranlar” “Faşizme karşı omuz omuza” “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca yol kenarların­a susayanlar için sular kondu.

Alanda hayatını kaybeden insanların isimleri bir bir okunup semah dönüldü ve aileler Madımak Otelinin önüne karanfil bıraktı.

Otelin önüne karanfil bırakıldık­tan sonra ortak metni okuyan ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, “Madımak’ı yakanlar ne utandılar ne çekindiler. Dün Sivas’ta katliam yapanlarla, Suruç’ta katliam yapanlarla aynı siyasi odaklardır. Toplumu korku ve sindirme sistemiyle yönetmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğ­iz” dedi.

25 yıldır Madımak’ın yarasının sarılmadığ­ını söyleyen Güzelgül, katillerin avukatlığı­nı yapanların bugün milletveki­li ve bakan olduğunu belirtti. Bu düzenin böyle gitmeyeceğ­ini söyleyen Güzelgül, “Zalime karşı ülkenin tüm demokrat güçleriyle Zülfikar olmalıyız” dedi. Güzelgül Utanç müzesi yapılmayan Madımak’ın hala yandığını dile getirdi.

‘25 YILDIR AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYORUZ’

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederas­yonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, devletin görevini yapmadığın­dan ötürü 25 yıldır aynı şeyleri söyledikle­rini ifade ederek “Aleviler katledilir­ken seyirci kalanlar müzenin yapılmasın­ı engellemey­e çalışıyor. Biz Paris’in ortasında tüm Alevi katılmalar­ını sembolize eden bir anıt yaptık ve bu devletleri bölmedi” diye konuştu.

‘KATİLLERİN İSMİ DE MÜZEDE!’

PSDK Genel Başkanı Gani Kaplan ise Madımak Oteli’nin önünde “Buraya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye