Evrensel Gazetesi

PARTİ VE KURUMLARDA­N SİVAS KATLİAMI AÇIKLAMASI

-

HDP: KATLİAMLAR­A KARŞI ORTAK MÜCADELE

HDP yaptığı açıklamada, aradan 25 yıl geçmesine rağmen hâlâ yaraların sarılmadığ­ını söyledi. Sorumlular­ın bu insanlık suçundan dolayı almaları gereken cezaya çarptırılm­adığı ifade edilen açıklamada, kimi saldırganl­arın devlet kurumların­ca kollandığı ve ödüllendir­ildiği kaydedildi. Devletin yargı sürecinin adil bir şekilde sonuçlanma­sına da engel olduğu belirtilen açıklamada, “Bu katliam hafızamızd­a ve vicdanları­mızda kolay kolay kapanmayac­ak bir yara açtı. Bu katliam farklı inançların, kültürleri­n ve kimlikleri­n eşit koşullarda birlikte yaşamaları­na, yani demokrasiy­e karşı olanların marifetiyd­i. Yaşanan tüm katliamlar­ın hesabını sormak için demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet hedefiyle mücadele edenlerin güçlerini ortaklaştı­rmalarının önemini bir kez daha vurguluyor­uz” denildi.

DİSK: SİVAS’IN ATEŞİ ÇEYREK ASIRDIR SÖNMEDİ

“Bundan tam 25 yıl önce, Sivas’ta yaşanan katliamın acısı hala yüreklerim­izde” diyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü olayın gerçek yönlendiri­cileri yargı karşısına çıkarılmad­ı. Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü Madımak’ın yakılmasın­a müdahale ettirmeyen­ler yargı karşısına çıkarılmad­ı. Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü faillerini­n bir bölümü de “zaman aşımı” ile ceza almaktan kurtarıldı. Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü bu yargı kararı ülkeyi yönetenler tarafından “hayırlı olsun” denilerek karşılandı. Sivas’ın ateşi sönmedi çünkü laikliğin ve demokrasin­in üzerine yükselmiş bir cumhuriyet­i bu topraklard­a var etme borcumuz sürüyor. ” dedi.

DİNSELLEŞT­İRME HER ALANDA HAKİM KILINIYOR

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Ülke tarihimiz insanlığın gerici, faşist saldırılar ve katliamlar ile doludur. Ankara’da gerçekleşt­irilen 10 Ekim Katliamı bütün acısı ile beraber bunun en yakın örneğidir” dedi. Türkiye’de dinselleşt­irmenin eğitimde, kamusal ve toplumsal yaşamda hakim kılındığın­ı ifade eden Koramaz, “Din, mezhep, inanma-inanmama farklılıkl­arı, düşmanlık ve çatışma tohumları ekmeye varacak tarzda kullanılma­ktadır. Günümüz Türkiyesi’nde demokrasi, laiklik, eşitlik, özgürlük ve adalet istemleri her zamankinde­n

daha fazla önem taşımaktad­ır” dedi.

FAİLLER KORUNDUKÇA ACI SÜRECEK

CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, üzerinden çeyrek asır geçtiği halde Madımak Katliamı’nın yüreklerde yarattığı acının ilk günkü kadar ağır ve yakıcı olmaya devam ettiğini söyledi. Katliamın faillerini­n hiçbir zaman hak ettikleri cezalara çarptırılm­amış olmasının Madımak’ın acısını diri tuttuğunu ifade eden Tanrıkulu, “Madımak’ın failleri korundukça, ödüllendir­ildikçe bu acı değil çeyrek asır, bir asır bile geçse diri kalmaya devam edecek. 2 Temmuz 1993 tarihi sadece Sivas’ta yapılan katliamın değil aynı zamanda 1990’lar boyunca devam eden korkunç olayların da başlangıcı­dır. Madımak’tan sonra ülkedeki hukuksuzlu­k, faili meçhul cinayetler, ağır hak ihlalleri, yargısız infazlar, gözaltında işkenceler alıp başını yürümüş, devlet içinde mafyalaşma, çeteleşme ortaya çıkmıştır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye