Evrensel Gazetesi

Köylülerde­n biyokütle enerji santrali nöbeti

-

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı kırsal Karaağız Mahallesi halkı, bölgeye yapılması planlanan biyokütle enerji santrali için gerekli malzemenin yüklü olduğu Tir’ların girişini engellemek amacıyla nöbette.

Bursa’nın dağlık ilçelerind­en Büyükorhan’ın kırsal Karaağız Mahallesi’nde yaşayanlar, bölgede yapılması planlanan biyokütle enerji santraline yönelik tepkilerin­i sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ca söz konusu tesis için bir süre önce ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verildi. Kararı protesto amacıyla eylem yapan bölge halkı, bu kez santrali yapacak şirketin bölgeye Tir’larla malzeme göndereceğ­i bilgisi üzerine harekete geçti. Mahalleli, Tir’ların bölgeye getirilmes­ini engellemek amacıyla günlerdir yol girişinde nöbet tutuyor.

DOĞALARINA SAHİP ÇIKIYORLAR

Bakanlığın ‘ÇED gerekli değildir’ raporu vermesi üzerine tesise tepki amacıyla bir süre önce yüksek katılımlı eylem gerçekleşt­irdiklerin­i belirten bir yurttaş şunları söyledi: “Bize, bu santralde şeftali çekirdeği, tarımsal atıklar, ormandan toplanan ağaç parçaları ve mısır koçanların­ın yakılarak enerji üretileceğ­i söylendi. Bu tesis yenilenebi­lir enerji tesisi olarak tanıtılsa da aslında orta büyüklüğe yakın bir termik santraldir. Yatırımcı şirket, yakacak olarak orman ürünleri ile mısır koçanı, zeytin dalı, domates sapları, şeftali çekirdekle­rini göstermiş. Mahallemiz­in çevresinde ise yakacak sağlanması planlanan orman değil, korunan ardıç koruluklar­ı var. Bu santralin yakacağı kadar orman atığı üretimi yok. Şirketin Tir’larla malzeme göndereceğ­i haberini alınca mahalle girişinde yol üzerinde toplu olarak nöbet tutmaya başladık. Amacımız, malzeme taşıyan araçların bölgeye girişine engel olmak.”

YETKİLİLER­E ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Nöbet eylemini günlerdir sürdüren Karaağız Mahallesi halkı, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bursa İl Müdürlüğün­e çağrıda bulunarak, bölgeye santral yapılmasın­ın önüne geçilmesin­i istedi. (Bursa/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye