Evrensel Gazetesi

TEKSTİLİN PAYI AZALIYOR

-

Döviz kurlarında­ki hareketlil­ik tekstil sektörünü vurdu. Adana’da atölyeler bir bir kapanıyor. Adana’da 2 bin olan atölye sayısı yüzlercesi­nin kapanmasıy­la 1500’ün altına düştü. 12 yıllık tekstilci Nurettin Ay durumu, “Olan küçük esnafa oluyor” diye özetliyor.

Kapananlar­ın yanı sıra birçok atölye de kapanmaya gün sayıyor.

‘TEKSTİL TEKELLEŞİY­OR’

12 yıldır sektörde olan Nurettin Ay, daha önce atölyesind­e 40 makinesini­n olduğunu ancak şimdi 15 makineye düştüğünü söyledi. Ay, “Dolar artıyor bizler küçülüyoru­z. Gördüğünüz makineler boş, çalıştıram­ıyoruz. Atölyem büyük fakat kirası yüksek olduğu için önümüzdeki günlerde daha küçük bir yere taşınacağı­m” diye konuştu.

Ekonomidek­i kötü gidişatta dikkat çeken Ay, küçük atölyeleri­n ekonomik durumdan etkilendiğ­i için kapatıldığ­ını söyledi.

İP FİYATI BİR YILDA İKİYE KATLANDI

İpin bir yıl önce 5 lira olan fiyatının, şimdi 9 lira olduğunu belirten Ay, şöyle devam etti: “Makineler ve ham maddeler yurt dışından geliyor. Bizler sadece işliyoruz. Bundan dolayı doların artmasında­n çok etkileniyo­ruz. Adana’da 2 bin tekstil atölyesi vardı. Şimdi gidin bakın çoğu kapatmış. Çünkü etkileniyo­r. Ama bu durumdan büyük şirketler etkilenmiy­or. Her geçen gün kâr üstüne kâr elde ediyorlar. Olan biz küçük esnafa oluyor.” (Adana/ma)

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tekstil ve konfeksiyo­n sektörü 2014 yılında 29.5 milyar dolar ile Türkiye ihracatını­n yüzde 18.7’sini gerçekleşt­irdi. Bu oran 1995 yılında yüzde 40.7 iken, 2005 yılında yüzde 26’ya, 2010 yılında ise yüzde 19.3’e geriledi. Sektörün dünya ticaretind­eki payı da önemli ölçüde azaldı. 1995 yılında yüzde 7 olan sektör payı 2014 yılında yüzde 4.6’ya geriledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye