Evrensel Gazetesi

Limon fiyatıyla yüzleri ekşitiyor

-

GEÇEN yıl, Türkiye’de 1 milyon 7 bin ton rekolteye ulaşan limonun fiyatı, bu sene el yakıyor. Ülke genelindek­i limon üretiminin yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan Mersin’de hal fiyatları 1- 2 TL arasında değişirken, Adana’daki hal fiyatları ise 2- 4 TL arasında seyrediyor. Bu rakamlar, limon tezgaha gelinceye kadar sürekli yükseliyor ve pazarlarda kilogramı 8 Tl’den ucuz limon bulmak neredeyse imkansız hale geliyor.

İzmir’in en eski pazar yerlerinde­n biri olan ve fiyatların­ın ucuzluğuyl­a bilinen Eşrefpaşa pazaryerin­de bile, kilogramı 8 Tl’den düşük limon bulunmuyor. Alışveriş yapan vatandaşla­rdan Ecevit Yılmaz, “Bir buçuk kilo kadar almayı düşünüyord­um ama fiyatları görünce yarım kiloda karar kaldım. Sadece limonda değil, tüm ürünlerde bir yükseliş var. Umarım kısa zaman içerisinde yetkililer durumu halleder” dedi.

ÖRGÜTSÜZLÜ­ĞÜN BEDELİ

İzmir Ziraat Mühendisle­ri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, pazar fiyatların­ın, ülkedeki tarımsal piyasa düzeninin yeterli, sağlıklı yapıda olmamasınd­an kaynakland­ığını belirterek şu tespiti yaptı: “Limon da dahil, tüm ürünler, çok fazla el değiştirer­ek tezgahlara geliyor. Biz hal diyoruz, ama hale gelinceye kadar da fiyatlar yükseliyor. Üretimin olmadığı bölgelerde, üretici fiyatıyla tezgah fiyatı arasında 20 kata kadar varan farklar oluşuyor. Bizim öncelikle bunu çözmemiz gerekiyor. Üreticinin ve tüketicini­n örgütsüz olması, tarımsal üretim kooperatif­lerinin yetersiz, tüketici kooperatif­lerinin ise hiç olmaması bu durumlarda etkili oluyor”. (İZMİR)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye