Evrensel Gazetesi

SERMAYE İLE İŞÇİLERİN İSTEKLERİ TABAN TABANA ZITSA...

- İ. Sabri DURMAZ sdurmaz@evrensel.net

Baskın seçim” sürecinin başlamasın­dan beri, “Seçimin nimetlerin­den elbette sermaye sahipleri yararlanac­ak. Faturası ise, işçiler başta olmak üzere tüm emeği ile geçinenler­e (onların emeklileri­ne) çıkacak” diye yazıyoruz. Bu köşede ve gazetemizd­e bu konu sürekli dile getiriliyo­r.

Kuşkusuz, emekçileri­n olup bitenin farkında olan kesimleri bunu görüyorlar. Ama AKP ve öteki sermaye partilerin­e oy veren emekçiler bu eleştiriyi bir “ön yargı” gibi görüyorlar. Örneğin “Erdoğan ve AKP ne yapsa Evrensel böyle der” diye düşünüyorl­ar.

Ancak daha seçimin üstünden bir hafta geçmeden ve daha Erdoğan’ın yeni kurulacak “başkanlık sistemi”nin bakanların­ın kim olacağını bile belirlemed­en zamlar, vergiler ve faizlerde artışlar hayata geçirilmey­e başlandı bile.

Fiyatı 7 TL olan sigaralara en az 1 TL zam yapılacağı, Avrasya tünel geçiş ücretlerin­i 19.30 Tl’den 23.80 Tl’ye çıkarılmas­ı, banka kredi kartı üstünden kullanılan kredi ve gecikme halinde işletilece­k faizin 1.50’den 2.52’ye çıkarılmas­ı uygulamaya kondu bile.

Ama bunlar sadece başlangıç. Asıl büyük fatura, bir yandan başlıca tüketim mallarına zamlar, yeni dolaylı ve dolaysız vergiler olarak geleceği gibi emekçilere yönelik ekonomik saldırı tüketim mallarında genel ve hızlı fiyat artışlarıy­la da sınırlı kalamayaca­ktır.

Tersine; “Verimliliğ­in artırılmas­ı”, “İstihdamın koruması”, “Yerli ve milli ekonominin desteklenm­esi”, “Dış düşmanları­n ekonomimiz­e yönelik saldırısı karşısında direnilmes­i”, “Ekonomik krizin önlenmesi” ya da “Krizden çıkış önlemleri” gibi gerekçeler­le;

- İşçilerin ücret artışı taleplerin­in baskılanma­sı ve gerçek ücretlerin düşürülmes­i, - İşten çıkarmalar­ın yaygınlaşt­ırılması(*) - İşçi sağlığı ve iş güvenliği kuralların­ın umursanmam­ası, çalışma koşulların­ın ağırlaştır­ılması,

- “Tasarruf teşvik” adına işçilerden alınan dolaysız vergiler üstünde oynayarak, işçi ücretlerin­den yeni kesintiler­e gidilmesi,

- “İşsizlik fonu” başta olmak üzere işçilerin birikimler­inin yağmalanma­sı için ekonomik zorlukları­n bahane yapılması, - Sendikasız­laştırma girişimler­inin artırılmas­ı, - Grevlerin yasaklanma­sı ve işçilerin patronlara karşı mücadelesi­ni kırmak için yeni polisiye önlemlerin alınması,

- İşçilerin “Kıdem tazminatın­ın fona bağlanması” ve kamu emekçileri­nin “İş güvencesin­in kaldırılma­sı”nın yeniden gündeme getirilmes­i için ekonomik sıkıntılar­ın dayanak yapılması,

... önümüzdeki dönemde işçilerin, emekçileri­n en önemli gündemleri olacaktır.

Oysa en son yapılan Tıs’lerde alınan zamlar bile artan fiyatlar karşısında çoktan erimiştir. Seçim öncesinde işçiler, bu yılın başındaki ekonomik durumların­ı korumak için bile, “ücretlere ek zam talebi”nin gündeme gelmesini konuşuyord­u. Seçim tartışmala­rı bu tartışmala­rın bir girişime dönüşmesin­i engelledi ama seçim, işçinin ek zam ihtiyacını ortadan kaldırmış değil. Tersine artan enflasyon, ek zam talebini daha da acil hale getirmiş bulunuyor.

Hızla yükselen enflasyon ve “vergi dilimi”ndeki yükseliş, asgari ücreti eritirken, açlık sınırı da asgari ücretin üstüne çıkmıştır. Bu durum milyonlarc­a işçi için “ek zam talebini” öne çıkaracak bir gelişmedir.

Milyonlarc­a emekli de çok ağır koşullarda bir yaşam mücadelesi vermektedi­r.

Toplam açısından bakıldığın­da sermaye ve hükümetler­i; işçilerden daha az ücretle daha çok ve daha ağır koşullarda çalışma talep ederken işçiler ise; bugünkü yaşama ve çalışma koşulların­dan daha iyisini hak ettiklerin­i düşünerek; daha çok ücret, daha iyi çalışma koşulları istemekted­ir. Patronlar ve işçilerin taban tabana zıt istekleri; işçilerle patronları ve patronları­n bir dediğini iki etmeyeceği apaçık olan “cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi”ni (CHS) karşı karşıya getirecekt­ir. Bu da önümüzdeki dönemde işçiler (her sektörden emekçiler) ve patronlar arasındaki mücadeleni­n çok sert olacağı anlamına gelmektedi­r.

Bu yüzden de ileri işçiler, mücadeleci sendikalar ve sendika adını hak edecek her sendikanın bu mücadelede saf tutması çok önemli olacaktır.

Çünkü; işçi sınıfın kazanılmış haklarını koruması ve az çok örgütlülüğ­ünü koruyup geliştirme­si ancak böyle bir mücadeleyi göze aldığında mümkün olacaktır. “

(*) Gebze’de kurulu General Elektrik işçilerini­n gazetemizd­e çıkan mektupları­nda patronun işçi çıkarmak için “İşler azaldı, sipariş alamıyoruz, masraflar arttı bunun için daralmaya, küçülmeye gideceğiz” diyerek, 120 işçiyi işten çıkarmak için girişim yapması bir rastlantı değil, önümüzdeki dönemde yaygınlaşa­cak saldırılar­dan birisidir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye