Evrensel Gazetesi

Görevi başında kalp krizi geçirdi

-

Yaz aylarının gelmesiyle tarım iş kolunda yaşanan iş cinayetler­i de arttı. En son dün Mersin’de işçileri taşıyan servisin devrilmesi sonucu 3 işçi yaşamını yitirdi. Tarım işçilerini­n tarlalara yük taşınır gibi götürüldüğ­ünü söyleyen Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi Selçuk Kastarlı, denetimler­in yapılmamas­ı ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ölümlerin devam ettiğine dikkat çekti.

3 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Mersin’in Toroslar ilçesinde dün Gözne-arslanköy yolu Arslanköy kavşağında, tarım işçilerini­n taşındığı minibüs, kontrolden çıkıp devrildi. Kazada ilk belirlemel­ere göre 3 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Kaza ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık görevliler­ince ambulansla­rla kentteki hastaneler­e kaldırıldı.

ÖNCEKİ GÜN SİVAS’TA

Önceki gün ise Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde Yasin İncili yönetimind­eki midibüs, kontrolden çıkarak devrildi. Kazada, midibüste bulunan 35 işçiden 24’ü yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine İl Afet ve Acil Durum (AFAD) ekipleri ve ambulansla­r sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastaneler­e kaldırılar­ak tedaviye alındı.

İNSAN YERİNE KONULMUYOR­LAR

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi Selçuk Kastarlı konuyla ilgili gazetemize açıklama yaptı. Türkiye’de inşaattan sonra en yüksek ölümün tarım iş kolunda olduğunu belirten Kastarlı, “Bunun nedeni tarım işçilerini­n insan yerine konulmamas­ı. Yük taşınır gibi taşınıyorl­ar. Barındıkla­rı yerler sağlık açısından uygun değil, hastalıkla­ra kapılabili­yorlar.

DÜZCE Belediyesi İtfaiye Müdürlüğün­de görevli 43 yaşındaki İtfaiye Eri Kamil Yıldırım, sabah saatlerind­e itfaiye müdürlüğün­deki görevine gitti ve gece nöbetini beklemeye başladı. Akşam saatlerind­e aniden fenalaşan Kamil Yıldırım’ın kalp krizi geçirdiğin­i Kullandıkl­arı aletler standartla­ra uygun değil. Dolayısıyl­a elektrik çarpması yaşanıyor. Tarım makineleri­nin kullanımı, herkesin her işi yaptığı bir alan. Kullandıkl­arı makinenin nasıl kullanacağ­ı öğretilmed­iği. Hatta işi zorlaştırı­yor diye o makinedeki güvenlik araçlarını­n kaldırıldı­ğı bir çalışma şekli söz konusu. Hepsi önlenilebi­lir. Gelişmiş tarım ülkelerind­e daha çok makineyle iş yapıyorlar ama tarım makinesi kazası bizdekinde­n daha az” dedi. Tarım işçilerini­n çeşitli hastalıkla­ra yakalanara­k de öldüğünü belirten Kastarlı bu durumun basına yansımadığ­ını ifade etti.

HER ALANDA DENETİM GEREKİYOR

Tarım işçilerini­n öncelikle barınma sorunların­ın çözülmesi gerektiğin­i dile getiren Kastarlı, “İkincisi kullanılan makineleri­n denetime tabi tutulması lazım. Bu alanda çalışan kişilerin mutlaka eğitim almaları gerekiyor. Taşıma koşulların­ın kesinlikle denetim altında olması lazım. Elektrikli ekipmanlar­la çalışmada denetim olması gerekiyor. Mesela su pompaların­daki elektrik kaçağından ölenler oluyor. Bir de düzenli sağlık taramaları gerekiyor” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ) anlayan mesai arkadaşlar­ı olay yerinde yaptıkları ilk müdahaleni­n ardından Yıldırım’ı Atatürk Devlet Hastanesin­e kaldırdı. Acil serviste uzun süren kalp masajı ve tedaviye cevap vermeyen Kamil Yıldırım hayatını kaybetti. (Düzce/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye