Evrensel Gazetesi

‘Kaza aşırı süratten kaynakland­ı’

-

Uludere’de devrilen zırhlı araçtan yaralı kurtulan Sedat Fırat, kazanın aşırı süratten kaynakland­ığını söyledi. Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Andaç (Elemun) köyünde 29 Haziran tarihinde, “sınır ticareti yaptıkları” iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında çocukların da bulunduğu kişileri taşıyan “Kirpi” tipi zırhlı askeri aracın devrilmesi sonucu araçta bulunan 16 yaşındaki Ali Ölmez yaşamını yitirmiş, 2’si asker toplam 13 kişi de yaralanmış­tı.

Devrilen zırhlı araçtan yaralı olarak kurtulan Üüniversit­e Öğrencisi Sedat Fırat, gözaltına alındıklar­ı süreç ve sonrasında yaşadıklar­ını Mezopotamy­a Ajansından Gökhan Altay’a anlattı.

Gözaltına alındıklar­ı günün ilk saatlerind­e sınırdan evlerine dönerken askerler tarafından önlerinin kesildiğin­i, bunun üzerine geri dönmek zorunda kaldıkları­nı aktaran Fırat, o sırada yakalanan bazı çocukların askerler tarafından darbedildi­klerini iddia etti. Birçoğu çocuk 35 kişi ile birlikte sabaha kadar sınırda beklemek zorunda kaldıkları­nı anlatan Fırat, “Oradan ayrılmayan askerler, ‘Gelin size yardımcı olacağız’ dediler. Bunun üzerine askerlerin yanlarına gittik. Göğsümüze silah dayayarak, sigaraları nereye sakladığım­ızı sordular. ‘Kaçacak olsak teslim olmazdık’ dedik. Birkaç saat o sıcağın altında beklettile­r. Komutanlar­dan birisi, olası kaçma durumunda ‘vur’ emri verdi askerlere. Biz de bir yere ayrılmadık.”

‘ASKER SÜRATLİYDİ’

Saatlerce sınırda bekletildi­kten sonra askeri tabura getirildik­lerini söyleyen Fırat, ardından 3 “Kirpi” tipi zırhlı araçla ifade işlemleri için yola çıkarıldık­larını kaydetti.

Çocukların da olduğu 11 kişi ile bindirildi­kleri araçta 2 askerin de bulunduğun­u ifade eden Fırat, kaza anına dair şunları söyledi: “Uzman çavuş kemerini taktı. Araçta bulunanlar­a kemerlerin takılması için bir uyarıda bulunulmad­ı. Ben tek kemer takmıştım. Direksiyon­da bulunan asker, süratli bir şekilde aracı sürüyordu. Son ses müzik dinliyordu. Viraja geldiğimiz­de direksiyon hakimiyeti kayboldu.”

‘DURUMU AĞIR KİŞİLERE ÖNCELİK VERİLMEDİ’

Fırat, kaza sonrası yaşananlar­ı şöyle anlattı: “Yol üzerinde bulunan 6-7 asker ne yardıma geldi ne de araçtakile­rin çıkmaların­a izin verdi. ‘Kaçacaklar’ diye izin vermediler. İnsanlar yardımımız­a geldi. Olay yerine gelen askeri ambulans da ilk olarak yaralı askerlere müdahale etti. Daha ağır yaralı olan kişilere öncelik verilmedi. Biz daha sonra sivil araçlarla Uludere’deki hastaneye kaldırıldı­k.”

Fırat, son olarak köydeki tek geçim kaynakları­nın sınır ticareti olduğunu vurgulayar­ak, ihtiyaçlar­ını karşılamak için bunu yapmaya mecbur oldukların­ı söyledi. (ŞIRNAK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye