Evrensel Gazetesi

Savunması alınmadan tutuklanmı­ş

-

CUMA günü hakkında tahliye kararı verildikte­n sonra savcılık itirazı üzerine tutukluluğ­u sürdürülen DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in avukatları­na haber verilmeden, SEGBİS’E çıkarılıp, savunması alınmadan kararının yüzüne okunduğu ortaya çıktı.

Hdp’den Hakkari milletveki­li seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in, tutuklu yargılandı­ğı davada tahliye edilmesi için davaya bakan Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesin­e itiraz edilmişti. İtirazı inceleyen mahkeme, dosyadaki delilerin büyük oranda toplanmış olması, Güven’in etki edebileceğ­i delil bulunmayış­ı, tutukluluk­tan istenen sonucun adli kontrol tedbiri ile de sağlanabil­ecek olmasını gerekçe göstererek, 29 Haziran’da hakkında yurtdışı yasağı tedbiriyle tahliyesin­e karar vermişti. Güven’in tahliye kararına savcı, bir üst mahkeme olan Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesin­e itiraz etti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı ise, itiraz sonuçlanan­a kadar Güven hakkında verilen tahliye müzekkeres­ini cezaevine göndermedi­ği ortaya çıktı.

SADECE KARAR YÜZÜNE OKUNMUŞ

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün savcılık itirazını dikkate alarak, Güven’in yüzlerce sayfa belgeden oluşan 4 klasörlük dava dosyasını kısa bir zaman diliminde inceleyip hakkında verilen tahliye kararını Cuma günü saat 17: 44’te kaldırarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Avukatlar sözlü olarak Cuma kendilerin­e bildirilen ancak UYAP’A yüklenmeye­n kararı dün yazılı olarak alabildi. Mahkeme, Güven’i tutuklu olduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde avukatları­ndan haber verilmeden SEGBİS’E çıkarıp savunmasın­ı almadan, kararı yüzünü okuyup hakkında tutuklama kararı verdiği ortaya çıktı.

Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, yasaya ve usule aykırı olan bu kararın kaldırılma­sı için üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edecekleri­ni söyledi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye