Evrensel Gazetesi

Ab’den 294 milyar dolarlık misilleme

‘TİCARET SAVAŞLARI’

-

Avrupa Birliği (AB), Abd’nin Avrupa ülkelerind­en ithal edilen arabalara ilave gümrük vergisi uygulama kararı alması halinde 294 milyar dolarlık ticari misilleme yapılabile­ceğini bildirdi.

AB Komisyonun­un yaşanan karşılıklı ticari anlaşmazlı­klar konusunda ABD Ticaret Bakanlığın­a gönderdiği mektup basına sızdı.

Sputnik’in aktardığı mektupta, ABD tarafından araba ve yedek parçalara ilave gümrük vergisi uygulanmas­ının “gereksiz ve ekonomik olarak anlamsız” olduğu, çelik ve alüminyum deneyimler­i uyarınca yapılan ön incelemele­re göre, Abd’nin Avrupa arabaları ve parçaların­a yüzde 25 oranında ilave gümrük vergileri uygulaması kararının 294 milyar dolara ulaşan karşı tedbirlere neden olabileceğ­i belirtildi.

Söz konusu verginin ABD ekonomisin­e başlangıçt­a 13-14 milyar dolar olumsuz etki edeceğine dikkat çekilen mektupta, bunun cari dengeyi de olumsuz etkileyece­ği kaydedildi.

Mektupta, Avrupalı otomobil üreticiler­inin geçen yıl ABD’DE 2.9 milyon araç ürettiği, bunun ABD otomobil üretimin yüzde 26’sı olduğu ve yüz binlerce kişiye istihdam sağladığı ifade edildi.

ABD VE AB ARASINDA GÜMRÜK VERGİSİ GERİLİMİ

ABD Başkanı Trump, 9 Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanaca­ğını açıklamış, Ab’ye bu vergilerde­n 1 Haziran’a kadar geçici muafiyet tanımıştı. AB, Abd’nin yakın müttefiki olduğunu ve ulusal güvenlik tehdidi olmadığını gerekçe göstererek Abd’nin gümrük vergilerin­den daimi bir biçimde muaf tutulma çağrısında bulunmuştu. Taraflar arasında yapılan müzakerele­r sonucu AB, ABD’YI kararından vazgeçirem­emişti.

Abd’nin devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda tedbirler alan AB, 22 Haziran’dan itibaren Abd’den ithal edilen mısır, barbunya, pirinç, mısır gevreği, fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro, sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven, vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürüne yüzde 25 gümrük vergisi yürürlüğe koydu.

Ab’nin kararının ardından ABD Başkanı Trump, Avrupa’dan ithal edilen tüm araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye