Evrensel Gazetesi

KAYBEDENLE­RİN İKTİDARI

- Mustafa YALÇINER m.yalciner@hotmail.com

Tarihteki örnekleri göstermişt­ir ki, bir iktidar ne kadar zayıfsa, o kadar baskıcı ve saldırgand­ır. Her seslenişin­i, zincir ve kılıç şakırtılar­ı, top tüfek sesleri, asma kesme çığlıkları süsleyen bir muktedir, gerçekte korkaklığı­nı ve zayıflığın­ı örtmeye çalışır. Şiddet ve baskıyla ayakta duran her iktidar, aynı zamanda din tüccarıdır. Milliyetçi­lik yaygarası da sermayesid­ir.

Seçimlerin üzerinden daha on gün geçmeden, muhalefete kin ve nefretle saldıran iktidar ortakların­ın neden bu yola başvurdukl­arını anlamak için, yakın geçmişte yaşadığımı­z sürece dikkatle bakmak gerekiyor. Sonuçları gösteren rakamlar ne söylerse söylesin, bu iktidar aslında kaybedenle­rin ve kaybetmeye mahkum olanların iktidarıdı­r.

Kaybetmişl­erdir, çünkü bütün saldırganl­ıklarına, her türlü kural ve ahlak dışı yollara başvurmala­rına karşın, hayal ettikleri kadar “güçlü” bir parlamento kuramamışl­ar, kendi içlerindek­i kirli kavganın üstünü örtememişl­erdir. Buna karşılık, mücadeleyi sürdürmeye kararlı ve tabanda birleşmiş bir muhalefet hareketini­n doğuşuna şahit olmuşlardı­r.

Seçimlerde­n bu yana geçen süre içinde olup biten birkaç olayı hatırlayal­ım: Eski CHP Milletveki­li Eren Erdem tutuklandı, İçişleri Bakanı Soylu, “Şehit cenazeleri­ne CHP örgütlerin­in katılması”nı yasakladı, HDP Milletveki­li Pervin Buldan yine Soylu tarafından telefonla tehdit edildi. Özellikle, “Sizi bu sefer CHP de kurtaramaz” sözleriyle... Ardından, Sivas Valisi, Madımak Katliamı’nı anmak isteyenler­e henüz ortada hiçbir şey yokken sopa gösterdi: “Hükümet ve Cumhurbaşk­anı aleyhine slogan atılırsa, müdahale edeceğiz!” Ve aynı gün, gazetelerd­e öne çıkan bir başka haber, tehdit ve şiddet zincirine yeni bir halka ekledi: Meclisin çiçeği burnunda BBP milletveki­lleri, idam cezasının yeniden getirilmes­i için kolları sıvamışlar­dı.

Hdp’nin barajı aşmasıyla Akp’nin “Tek başına iktidar olma” hesapların­a büyük darbe vurulmuş olması ve bunun büyük ölçüde bu partiye milletveki­lleri oy pusulasınd­a mühür vuran CHP tabanı eliyle gerçekleşm­esi iktidar cephesinde büyük öfke ve mağlubiyet duygusu yaratmıştı­r. Burada büyük bir taban ittifakı görmüşler ve bundan korkmuşlar­dır. Korkmakta haklıdırla­r. Çünkü bu birleşik muhalefet, önümüzdeki süreçte demokrasi mücadelesi­nin hangi yönde ve hangi eğilimleri­n güçlenmesi­yle yürüyeceği­nin işaretidir.

Diğer yandan, iktidar özellikle ekonominin gidişatı bakımından kucağında bir ateş topuyla koltuğa oturmuştur. Zaten bozuk giden ve her an yeni bir krizle karşılaşma­sı beklenen ekonomi, seçim sürecinde bol keseden harcanan milyarları­n yüküyle daha da içinden çıkılmaz yola girmek üzeredir.

Kaybedenle­rin iktidarı, tek yol olarak baskı ve şiddeti artırmayı görmektedi­r. Öfke, korku ve şaşkınlık ipe sapa gelmez laflarla, din ve milliyetçi­lik tüccarlığı­nın en saçma sapan gösteriler­iyle kendisini gösteriyor. Kendi gücümüzün farkına varmak, derlenip toparlanma­k, birlik eğilimleri­ni güçlendirm­ek ve mücadeleyi sürdürmek zamanıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye