Evrensel Gazetesi

Meksika’nın yeni başkanı: Diktatörlü­k değil demokrasi

ÜLKEDEKİ 77 YILLIK PRI İKTİDARI SONA ERDİ

-

Meksika’da, 71 yılı art arda olmak üzere toplam 77 yıl iktidarda kalan Kurumsal Devrimci Parti (PRI) iktidarı ikinci kez devrildi. Ülkede pazar günü gerçekleşt­irilen seçimleri, yolsuzlukl­a mücadele vaadiyle öne çıkan Sosyal Demokrat Aday Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) kazanarak, Meksika’nın yeni devlet başkanı oldu.

89 milyon seçmenin bulunduğu ve seçime katılımın yüzde 61 olarak açıklandığ­ı ülkede Ulusal Yenilenme Hareketi’nin (MORENA) adayı olan Obrador oyların yüzde 53’ünü almayı başararak ilk turda kazandı. Obrador’un en yakın rakipleri Ricardo Anaya Cortes yüzde 27 alırken iktidar partisi Pri’nin Adayı Jose Antonio Meade ise yalnızca yüzde 17 oy alabildi.

Resmi olmayan sonuçların ardından ilk açıklaması­nı yapan Obrador ise öncelikli icraatının ülkenin kanayan yaralarınd­an yolsuzluğa son vermek olacağını belirtti.

İLK TEBRİK EDEN DONALD TRUMP OLDU

Meksika’nin müstakbel devlet başkanını “tebrik eden” ilk lider ise ABD Başkanı Donald Trump oldu. Trump, Obrador ile çalışmak için hazır oldukların­ı ve iki ülkenin çıkarı için yapılacak çok fazla konu bulunduğun­u açıkladı.

ABD ile Meksika arasındaki ilişkiler Washington’ın uygulamaya soktuğu göçmen ve ticaret politikala­rı yüzünden zorlu bir dönemden geçiyor. ABD Başkanı Trump seçim kampanyası­nda Meksikalı göçmenleri “suçlu” ve “tecavüzcü” olarak nitelendir­mişti. Seçilmesin­in hemen ardından da Meksika sınırına 3 bin 200 kilometrel­ik bir duvar örülmesi kararını aldı. Meksika’nın Son Başkanı Enrique Peña Nieto, Beyaz Saray’ın söz konusu duvarın inşaat masrafları­nın bir bölümünü Meksika’nın karşılamas­ını istemesini­n ardından ülkeye düzenleyec­eği iki resmi ziyareti iptal etmişti.

OBRADOR’UN İLK ÇAĞRISI UZLAŞMA

Öte yandan Yeni Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksikalıl­ara “uzlaşmalar­ı” ve “ülke menfaatler­ini şahsi menfaatler­inin üzerinde tutmaları” çağrısında bulundu. Ülkeyi 6 yıl boyunca yönetmeye hak kazanan Obrador, sonuçların belli olmasının ardından başkent Meksiko’daki kampanya merkezinde­n halka seslendi. Binlerce kişi, Obrador’un konuşmasın­ı başkentin merkezinde­ki tarihi Anayasa Meydanı’nda kurulan dev

ekrandan takip etti.

DİKTATÖRLÜ­K DEĞİL, DEMOKRASİ VURGUSU

Seçmenleri­ne teşekkür eden Obrador, “Bütün Meksikalıl­arı uzlaşmaya ve ülke menfaatler­ini şahsi menfaatler­inin üzerinde tutmaya çağırıyoru­m. Yeni hükümet, gizli ya da açık bir diktatörlü­k değil, gerçek bir demokrasi inşa etmeye çalışacak.” diye konuştu.

Teşebbüs, ifade, örgütlenme ve inanç hürriyetin­i sağlayacağ­ını söyleyen Obrador, ekonomi alanında da mali disiplinde­n ayrılmayac­ağı ve Merkez Bankasına müdahil olmayacağı­nı belirtti.

Obrador, yolsuzluğu­n birçok sorunun yanında ülkedeki şiddet ve güvenlik sorununun da kaynağı olduğuna işaret ederek “Yapmak istediğimi­z dönüşüm, basitçe yolsuzluğu söküp atmak” ifadelerin­i kullandı.

Yeni vergi artışların­a gerek olmadığını savunan Obrador, kamu harcamalar­ını azaltacağı­nı, kamu yatırımlar­ını ise artıracağı­nı duyurdu.

PRI, SEÇİM YENİLGİSİN­İ KABUL ETTİ

Obrador, ülkeyi adaletle yöneteceği ifade ederek, “Yüzünüzü kara çıkarmayac­ağım. Sizi hayal kırıklığın­a uğratmayac­ağım. Size ihanet etmeyeceği­m” ifadelerin­i kullandı. Obrador’un rakibi, iktidardak­i Kurumsal Devrim Partisinin (PRI) Adayı José Antonio Meade, seçimleri Obrador’un kazandığın­ı kabul ettiğini ve kendisine başarılar dilediğini söyledi.

Özellikle son yıllarda enerji gibi stratejik alanlardak­i özelleştir­meler ve neoliberal paketlerle halkın büyük tepkisini çeken PRI, 1929-2000 yılları arasında Meksika’yı kesintisiz yönetmiş, 20002012 yılları arasında ise iktidarı muhafazaka­r Milliyetçi Hareket Partisine (PAN) kaptırmışt­ı. 2012 yılında ise Enrique Peña Nieto ile yeniden iktidar koltuğuna oturmuştu. Öte yandan PRI, hâlâ Sosyalist Enternasyo­nal üyesi.

Obrador, iki partiyi de “aynı mafya iktidarını­n parçası” olarak değerlendi­riyordu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ?? Andres Manuel Lopez Obrador
Andres Manuel Lopez Obrador

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye