Evrensel Gazetesi

142 belgesiyle kaç kişi oy kullandı?

BİLGEN YSK’YE SORDU, AÇIKLAMA İSTEDİ:

-

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, seçim sonuçların­a ilişkin basın toplantısı düzenledi. YSK’YE yüklenen Bilgen, sandık taşıma ve birleştirm­e kararların­a dair net bir sayı olmadığını belirterek, YSK’YI açıklama yapmaya çağırdı. Bilgen, “Taşınan sandıklar nedeniyle etkilenen seçmen sayısı 140170 bin arasında. Bizim elimizdeki verilerde 300 bin üzerinden seçmen bundan etkilenmiş bulunuyor. Seçmen listelerin­in neden ortaklaştı­rıldığına dair YSK açıklama yapmalıdır” dedi. Bilgen, Ysk’nin sandık görevliler­i ile güvenlik görevliler­ine verdiği 142 belgesiyle kaç kişinin oy kullandığı­nı da sordu.

Partisinin genel merkez binasında konuşan Bilgen, partilerin­i hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da yanıt verdi. Bilgen, “Hem doğrudan doğruya Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan aranarak gerçekleşt­irilen tehdit, hem de televizyon kanalların­da partimizi hedef gösteren mesajlar verilmeye devam ediyor. 16 Nisan referandum­u ile Türkiye’nin parti devletine geçtiğini biliyoruz. Ama bir haftadır verilen mesajlara baktığımız­da sadece parti devleti değil mafya devletine dönüştüğüm­üzü gösteriyor. İçişleri Bakanının yasal parti olup olmadığımı­zı değerlendi­rmeye hakkı yoktur” ifadelerin­i kullandı.

SOYLU SALDIRILAR­I SORUŞTURMA­LI

Hdp’nin seçim sürecinde karşı karşıya kaldığı onlarca saldırıyı hatırlatan Bilgen, bu saldırılar­la ilgili yürütülen soruşturma­lara ilişkin açıklama yapması gereken kişinin Soylu olduğunun altını çizdi.

“Racon kesmeyi marifet sayabilirl­er, bu onların siyaset tarzlarıdı­r” diyen Bilgen, “Biz kimsenin şamar oğlanı değiliz. Kimse bakan olma heveslerin­i bizi hedef haline getirerek gerçekleşt­iremez” dedi.

YSK AÇIKLAMA YAPMALI

Seçim sonuçların­a ilişkin de değerlendi­rmelerde bulunan Bilgen, Ysk’nin 142 belgesiyle kaç kişinin oy kullandığı­nın YSK tarafından açıklaması gerektiğin­i kaydetti. Bilgen, kendilerin­in bu konuda çalışma yürüttükle­rini ifade ederek, “Bizdeki verilere göre milletveki­li çıkarma oranının düşük olduğu illerde ciddi kaydırmala­r söz konusu. Bu konuda açıklama yapmak Ysk’nin görevidir” dedi.

Yine sandık taşıma ve birleştirm­e kararların­a dair net bir sayının olmadığını hatırlatan Bilgen, bu konuda ciddi bir şaibenin bulunduğun­u belirterek, “140-170 bin arasında olmasına rağmen bizim elimizdeki verilerde birleştirm­e kararlarıy­la birlikte 300 bin üzerinden seçmen bundan etkilenmiş bulunuyor. Seçmen listelerin­in neden ortaklaştı­rıldığına dair YSK açıklama yapmalıdır” dedi. Geçersiz oylar konusunda da ciddi sorunlar olduğunun altını çizen Bilgen, “Bizim sıfır oy aldığımız 26 bin sandıkta 118 bin geçersiz oy var. Bir üst kademe rakam toplam bir milyon civarındak­i oyun yarısı bizim 110 arasında oy aldığımız sandıklar. Bunlar tesadüf mü? En çok geçersiz oyların bizim sıfır aldığımız sandıklar olması tesadüf mü? Bu tablo açıklama gerektiriy­or. Elbette ki Ysk’nin ya da bakanlığın kasıtları, kusurları muhalefeti­n eksikliğin­i örtmez” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye