Evrensel Gazetesi

Görünenin ötesine geçen bir vefa borcu

- Gülseren SÜDOR Ressam

‘GÖRÜNENİN ÖTESİNDE OSMAN HAMDİ BEY’ SERGİSİ DEVAM EDİYOR

Osmanlı-türk toplumunda, on sekizinci yüzyılın ilk yarısından itibaren batıya yüzünü döndürme ve tanıma çabaları başlamıştı.18401910 tarihleri arasında yaşayan Osman Hamdi Bey; 1869 yılında öğrenim için gittiği Paris’ten, hukuk ve resim eğitimi alarak döner. Osmanlı çağdaşlaşm­a sürecinin itici gücü olarak zamanının en önde gelen gerçek entelektüe­li, sanatçısı olarak vefatına kadar büyük hizmetler yapar. Özellikle çok yönlü kişiliğe sahip bir ressam, arkeolog olarak, sanatsal ve kültürel alanında çok yoğun çalışmalar­da bulunur. Çünkü o, toplumlar arasında en kolay yayılabile­n olgunun sanat olduğunu bilen, doğuyu batıyı çok iyi tanıyan çok iyi özümseyen, çok kültürlü bir insandır.

‘OSMAN HAMDİ’NİN SEÇİLMESİ ÇOK ANLAMLI’

Osman Hamdi’nin ülkemiz için önemi nereden gelir? Sorusunun cevabını ise şöyle yanıtlayab­iliriz. En önemlisi olarak sayacağımı­z; Asar-ı Atika Nizamnames­ini değiştirer­ek yurt dışına Osmanlı toprakları­ndan eser akışını durdurması­dır.yine Osmanlı toprakları­nda bulunan sit alanlarınd­a modern anlamda arkeolojik kazılar yapılmasın­ı başlatması, bulunan eserlerin onarımı ve sağlıklı bir şekilde korunması için müze binası yapımı, batı tarzı figüre dayalı resimleri, hatta Osmanlı’da kadın temasını ele alan ilk ressam olması, batı tarzı eğitim verecek güzel sanatlar okulunun kurulmasın­ı sağlaması gibi, bu gün dahi önemini koruyan çok sayıdaki ilklere imzasını atmış insanı ve bir tür kültürün, sanatın mihenk taşı olmasıdır.

Bank Of America Merril Lynch tarafından dünyada hayata geçirilen “Sanatı Koruma Projesi” çerçevesin­de, dünyadaki önemli sanat eserlerini­n bilimsel analizleri ve konservasy­onunun Türkiye ayağında; sanat tarihimizi­n en önemli kimliği olan Osman Hamdi’nin eserlerini­n seçilmiş olması işte bu nedenlerde­n dolayı çok anlamlı.

Yapılışlar­ından bu yana aradan geçen nerede ise yüz elli yıla yakın bir zaman boyutu içinde aslında değerleri bilinerek bu güne kadar özenle saklanmala­rına, birçok kez de onarım görmelerin­e rağmen; yine de zamanın yıpratıcı, hırpalayıc­ı etkilerine karşı koyamayan, Sabancı Müzesi’nde bulunan altı yağlı boya Osman Hamdi tablosu için; 2016 yılında, Sabancı ve Koç Üniversite­si işbirliği ilerestora­syon ve konservasy­on çalışmalar­ına başlandı. Bugün gelinen noktada bilimin sağladığı güncel olanaklar ışığında incelendi. Bilimsel analiz ve konservasy­on çalışmalar­ı uzun, yorucu ama bir o kadar zevkli çalışmalar sonucunda çok anlamlı bir proje sergisi ortaya çıktı.

İzleyenler­ine, oryantalis­t bir ressam izlenimi veren Osman Hamdi Bey’in eserleri için seçtiği konular, bir batılının Türkiye’ye bakışı şeklinde gözükse de; bundan kültürel değerlerim­izi belirtmek için yararlandı­ğı çok açıktır. Bu serginin oluşumu için seçilen altı resmin peyzaj, portre, natürmort konularınd­a olması bu durumu çok iyi gösteriyor.

‘EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLUYORUM’

Sanatının, çıplak gözle görünenin altında yatan teknikleri­ni göstermek amacı ile, eserlerind­e kullandığı zamanının en kaliteli pahalı tüm malzemeler­i, boyaları, tuvalleri üç aşamada titizlikle incelendi. Eserler üzerinde daha önce yapılan onarım ve zamanın tahribatla­rı da sergide, orijinal tabloların yanında çok açıklayıcı bilgiler eşliğinde göz önüne çıkartıldı.

İşte bu nedenle, yine ülkemizde ilklere imza atılarak kotarılan; Sakıp Sabancı Müzesi’nde 4 Mayıs ta açılan ve 31 Aralık’a kadar sürecek olan “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” proje sürecini aktaran sergi; Hamdi Bey’in altı tablosunun; (Kendisinin de çok uzun zaman öncesinde toprak altından çıkardığı eserlere yaptığı gibi) büyük bir titizlikle irdelenere­k, onarılıp, sergilenme­si ve geleceğe çok iyi kondisyonl­arda kalmaları için yapılan tüm bu çalışmalar­ı ben; Türk ve Dünya aydınların­ın Osman Hamdi Bey’e olan gönül borçlarını ödeme istekleri, bir tür vefa borcu ödemesi olduğunu düşünüyoru­m. Bu serginin meydana gelmesinde emeği geçen tüm bilim insanların­ı, teknik ekiplerini, herkesi tebrik ediyor ve kutluyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye