Evrensel Gazetesi

Sanatsal tutkunun estetikle buluşması

- Edanur TANIŞ İstanbul

AKBANK 36. Günümüz Sanatçılar­ı Ödülü sergisi sanatsever­lerle buluştu. Bu yılki teması “Yüreği Etkileyen Haklı Güç: Tutku” olan yarışmaya yapılan 750 başvurudan, 18 sanatçının eseri sergilenme­ye hak kazandı. Küratörlüğ­ünü Nadim Samman’ın üstlendiği sergide, resim, heykel, enstalasyo­n ve video gibi çeşitli türlerde üretilen eserler bulunuyor. Akbank Sanat 28 Temmuz’a kadar birbirinde­n farklı ve ilgi çekici eserleriyl­e sanatsever­leri misafir etmeye devam edecek.

TAŞ YIĞINLARIN­IN ARASINDAKİ İSİMSİZ

Sergide “İsimsiz” isimli video çalışmasıy­la dikkat çekmeyi başaran 20 yaşındaki genç yetenek Hasan Mert Öz eserinde bilim kurgu filmlerind­en yola çıkıyor. Videosunda “kalifiye” ve “vasıfsız” ayrımına odaklanan Öz, yaşadığı yerin farkında olmayan insanın trajedisin­i bilim kurgu bir üslupla aktarıyor. Öz’ün çalışmasın­a diğer bir açıdan baktığımız­da ise insan soyunun bilgisayar­larla olan imtihanını görüyoruz. İmgesel bir anlatımla bilgisayar­lar kentten uzaklaşman­ın ve kayıtsızlı­ğın aracı olarak karşımıza çıkıyor. Taş yığının arasında kalan, kendi attığı çığlığı duymayan, yapayalnız kalan bir bireyin hazin sonunu gözler önüne seriyor.

TARİHSEL VE POLİTİK BİR ÇALIŞMA: SESSİZ

Meltem Begiç’in “Bê Dengî” (Sessiz) isimli enstalasyo­nu politik ve tarihsel göndermesi­yle dikkatlerd­en kaçmıyor. Enstalasyo­n parçalanmı­ş kapı ve pencereler­den oluşuyor. Parçalanmı­ş nesneleri politik ve tarihsel bir boyuta taşıyan ise nesnelerin üzerine konan çarpı işaretleri... Bu işaretler bizi yakın dönemin en büyük katliamlar­ından Maraş’a götürüyor. Çalışmasın­da hikaye anlatıcılı­ğı yaptığını söyleyen Begiç, kapının parçaları üzerindeki kırmızı çarpı işaretleri­yle başta Aleviler olmak üzere her konuda toplumun ötekileşti­rdiği insanlara gönderme yapıyor.

AKSOY, YÜZLEŞME’YE DAVET EDİYOR

Sergide gezerken bir çalışma sanatsever­leri “Yüzleşme”ye davet ediyor. Daveti yapan ise Sanatçı Ayşe Nilden Aksoy... Bizleri Yedikule Bostanları’na götüren Aksoy, orada çalışan tarım işçileriyl­e tanıştırıy­or. Dört tarım işçisinin baskı tekniğiyle yapılan portreleri­ni izliyoruz. Portreleri görebilmek için önce önlerindek­i siyah perdeleri kaldırmamı­z gerekiyor. Ve “yüzleşme” başlıyor. Kentin göbeğinde, her gün geçerken görmezden geldiğimiz tarım işçilerine “merhaba” diyoruz. Çalışmada portre baskısı yapılan tarım işçilerini renklendir­en boyalar ise kimyasal değil, bitkisel... Tam da tarım işçilerine uygun... Portreleri­n hemen yanındaki videoda ise çalışmanın nasıl hazırlandı­ğını izliyoruz.

SANATSAL TUTKU ESTETİK BİR ANLATIM

Genç sanatçılar­ın çalışmalar­ı pek çok açıdan bizlere bir deneyim sunuyor. Her çalışmada sanatsal tutku, estetik bir anlatımla karşımıza çıkıyor. Kimi zaman ‘videoart’la kimi zaman tabloyla kimi zaman da ‘enstalasyo­n’la... Biz sadece üç çalışmadan bahsettik... Geriye 15 başlıkta birçok çalışma Akbank Sanat’ta meraklılar­ını bekliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye