Evrensel Gazetesi

Olağanüstü dönem devam edecek

- Meltem AKYOL İstanbul

Başbakan Binali Yıldırım, son bir KHK çıkacağını ve OHAL’IN son bulacağını söyledi. Yıldırım’ın “Yayımlayac­ağımız son kararnamed­e, OHAL kalktığınd­a terörle mücadeleni­n zafiyete uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemel­er yer alacak” ifadeleri ise muhalefeti­n “Olağanüstü dönem Khk’lerle devam edecek” tepkisine neden oldu.

Açıklamala­ra ilişkin gazetemize konuşan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, iktidarın bugüne kadar yaptıkları­nı yapmanın yolunu aradığını belirtti. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, OHAL’IN kalıcı hale getirilme çabasına karşı mücadele edecekleri­ni söyledi. KHK ile ihraç edilen CHP İstanbul Milletveki­li İbrahim Kaboğlu ise Adalet Nöbeti’nde konuştu, yayımlanan Khk’lerle “OHAL’IN tortuları koruma altına alınmıştır” dedi.

‘İHTİYAÇ OLAN’ DÜZENLEMEL­ER KHK’DE OLACAK

Akp’nin seçimden sonra kaldıracağ­ız dediği OHAL’E ilişkin en net açıklama Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, bugün yeni bir Khk’nin açıklanaca­ğını, pazartesi günü Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın yemini sonrası ise OHAL’IN kaldırılac­ağını söyledi.

9 Temmuz’da başbakanlı­k görevi bitecek olan Yıldırım, Anadolu Ajansı Editör Masası’nın konuğu oldu. Yıldırım şunları söyledi: “Yeni kabine pazartesi açıklanaca­k ve OHAL de böylece tamamlanmı­ş olacak. Son kanun hükmünde kararnamey­i yayımlayac­ağız. Yayımlayac­ağımız son kararnamed­e, OHAL kalktığınd­a terörle mücadeleni­n zafiyete uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemel­er yer alacak.”

BUGÜN YAPTIKLARI­NI YAPMANIN YOLUNU ARIYORLAR

Yıldırım’ın açıklamala­rını gazetemize değerlendi­ren HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen OHAL dönemindek­i bütün haksızlıkl­arın, keyfilikle­rin devam etmesinin asla demokratik­leşme adımı olarak sunulamaya­cağını söyledi. Bilgen, “AKP seçimden sonra özellikle batıyla yeni bir sayfa açmak için OHAL’IN kaldırılma­sını zorunlu olarak görüyor. Ama geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine şekli adım düzeyinde tutmak istiyor. Oysa burada esas olan şey içeriktir, OHAL döneminde yaşanan hukuksuzlu­klardır. Ve bunun bundan sonra devam etmemesi ve telafi edilecek adımların kararlılık­lar atılmasıdı­r.telafiyi gündeme almayıp aksine bugüne kadar yaptıkları­nı yapmanın bir yolunu arayarak bir formül geliştirme­ye çalışmak tutarlı ve samimi değildir” dedi. Bilgen son olarak şunları söyledi: “Biz OHAL döneminde gasbedilen bütün medya organların­ın, haksız yere işlerinden olan herkesin iadelerini­n mutlaka gerçekleşm­esi gerektiğin­i söylüyoruz. OHAL döneminde Türkiye hukukuna KHK ile eklenmiş olan, insan hakları evrensel değerleriy­le bağdaşmaya­n gözaltı sürelerind­en, tutuklu haklarına kadar bir çok konunun acilen düzeltilec­ek reformlara ihtiyaç var.”

MÜCADELE AĞINI BÜYÜTMELİY­İZ

KHK ile İhraç edilen CHP İstanbul Milletveki­li, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise 66. kez tutuklu avukatlar için tutulan Adalet Nöbetinde konuştu. Kaboğlu, “OHAL’IN kendiliğin­den kalkacak olması bizi yanılgıya düşürmemel­i. Dün yayımlanan Cumhuriyet­in tasfiyesi anlamına gelen düzenlemey­le, OHAL’IN tortuları koruma altına alınmıştır. Siyaset ve hukuk kurumları arasındaki iletişimi kuvvetlend­irmek için mücadele ağını büyütmeliy­iz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye