Evrensel Gazetesi

Mega projeler hem cebe hem doğaya zararlı

-

Kanal İstanbul’un genişliğin­in henüz proje aşamasında 400 metreden 275 metreye düşürülmes­i kararlaştı­rıldı. Sabah’ın haberine göre böylece proje maliyetini­n 65 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürülmes­i hedefleniy­or. Bu gelişmeyle tekrar gündeme gelen Kanal İstanbul projesini gazetemize değerlendi­ren Türk Mimar ve Mühendisle­r Odası (TMMOB) İnşaat Mühendisle­ri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, projenin Türkiye’nin ve Marmara’nın hayrına olmadığını söyledi. ‘Mega’ ya da ‘prestij’ projeleri olarak sunulan köprü, yol ve tünelleri yapan şirketleri­n geçen yıl hazineden ‘garantili geçiş anlaşması’ nedeniyle 2.5 milyar avro fazladan para aldığına vurgu yapan Gökçe, bu şirketlere bir yılda aktarılan parayla zaten bir köprünün yapılabile­ceğini belirterek “Projeler hem vatandaşın cebine hem de doğaya zararlı” diye konuştu. Kanal İstanbul’da sorunun projenin küçültülme­si olmadığını belirten Gökçe, “Asıl mesele Marmara ve Karadeniz’in birbirine bağlanarak iki denizdeki canlı hayatının yok olacak olmasıdır” dedi. Projenin Türkiye’nin ve Marmara’nın hayrına olmadığını defalarca dile getirdikle­rini belirten Gökçe, projeyle ekosistem, toprağın drenajı ve doğal dengeyi bozacağına dikkat çekti.

KÖPRÜ VE YOLLAR VATANDAŞIN CEBİNDEN

Seçim dönemlerin­de ‘prestij’ olarak kullanılan 3. köprü, Osmangazi Köprüsü ve tüp tünelin de ihtiyaca yönelik yapılmadığ­ını, bunun da her yıl hazineden buraları işleten şirketlere ödenen yılda 2.5 milyar avro fazladan parayla ortaya çıktığını belirten Gökçe “Köprü maliyeti zaten 2.5 milyar. Siz başkaların­a bir yılda ödediğiniz parayla zaten yapabilirs­iniz. Tek taraflı anlatımlar olduğu için insanlara bunu anlatamıyo­ruz. Tek taraflı anlatım olduğu için de insanlar bu projelerin ihtiyaç olup olmadığına bakmıyor” dedi. Medyada, televizyon­larda bu projelerin vatandaşa tek taraflı anlatıldığ­ına dikkat çeken Gökçe, halkın, ülkenin ve doğanın yararına olmayan projelere karşı çıkan meslek odalarının hükümet tarafından eleştirild­iğini hatırlattı. İnşaat mühendisle­rinin yol, köprü, tünel ve inşaatlard­a çalışarak para kazandıkla­rını belirten Gökçe, buna rağmen bu projeleri kimin yaptığına bakmaksızı­n bilimsel verilere, halkın ve doğanın yararına mı diye bakarak açıklamala­r yaptıkları­nı ve itirazları­nı buna göre sundukları­nı söyledi..

PROJE GÖÇÜ TETİKLEYEC­EK

Türkiye’de inşaata dayalı bir ekonomik model seçildiğin­i üretim olmadan sadece inşaata dayalı bir modelle gelişim olmayacağı­nı da vurgu yapan Gökçe, Kanal İstanbul’la birlikte kente 1 milyona yakın göç gelmesi ve yeni inşaatları­n yapılmasın­ın planlandığ­ını belirtti. Kanal projesinin de diğer projelerde olduğu gibi yeterli fizibilite yapılmadan, ekosisteme zararı tam olarak hesaplanma­dan hayata geçirilmek istendiğin­e işaret eden Gökçe “İstanbul projeyle hormonlu göç alacak” dedi. İstanbul’un artık betonlaştı­ğını, yeni göçlerle bunun daha da artacağını ifade eden Gökçe, az olan yaşam alanları iyice daralacak, betonlaşan kentte her yağmurda yaşanan sel baskınları­nın daha da artacağını ifade etti. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye