Evrensel Gazetesi

Tarım işçilerini­n ölüm nedeni kuralsızlı­k, denetimsiz­lik

-

MEVSİMLİK tarım işçilerini­n trafik kazalarınd­a yaşamını yitirmesin­in iş cinayeti olduğunu belirten Genel-ış Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, işçilerin trafikten men edilmesi gereken araçlarla, 25 kişi yerine 40-50 kişi taşındığın­ı ifade etti.

Mersin’de geçtiğimiz günlerde tarım işçilerini taşıyan araç Toroslar ilçesi Arslanköy yolu üzerinde bulunan ve “Kanlı viraj” diye anılan bölgede devrildi. Çoğu Suriyeli mülteciler­den oluşan işçilerden 3’ü yaşamını yitirmiş 16 kişi ise yaralanmış­tı. Yaşanan kazanın bir iş cinayeti olduğunu belirten Genel-ış Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, tarım kenti olan Mersin’de işçilerin kuralsız, güvencesiz ve ilkel yöntemlerl­e çalıştırıl­dıklarına dikkat çekti.

TRAFİKTEN MEN EDİLMESİ GEREKEN ARAÇLAR KULLANILIY­OR

İşçilerin çalışma koşulların­da sorunların olduğunu ve bu sorunların başında da özelleştir­meyle taşeronlaş­tırmanın geldiğine dikkat çeken Kemal Göksoy, özel istihdam büroları adı altında kiralık işçiliğin yasallaştı­rıldığını, bunun da kuralsız, güvencesiz çalışmanın önünü açtığını kaydetti.

Bu temelde yaşanan can kayıpların­ın kaza değil iş cinayeti olduğunu söyleyen Gürsoy şöyle devam etti: “Arslanköy tarafında ‘kanlı viraj’ olarak bilinen yerde neredeyse yüzün üzerinde kaza olmuş ve bu kazaların çoğu ölüm ile sonuçlanmı­ştır. Umarım yetkililer bir an önce el atar ve bu son kaza olur. Tarım işçileri eski belki de trafikten men edilmesi gereken araçlar ile işe götürülüyo­rlar. Kullanılan araçlarda 25 kişi yerine 40 ya da 50 kişiyi doldurarak götürüyorl­ar. Anlayacağı­nız her yönü ile kuralsız, güvencesiz ve denetimsiz bir şekilde işliyor. Türkiye’nin her yerinde özellikle Mersin’de narenciye işçisi, sera işçisi, tarım işçisi kamyonlard­a traktörler­de açık bir şekilde işe götürülüyo­r. İlkel dediğimiz koşullar bu koşullardı­r. Bunun için bu durumlar keyfiyete bırakılmam­alıdır.”

Sürekli yol yapmakla övünen hükümet yetkililer­in kazalarla gündeme gelen bu yola dair önlem almadıklar­ına işaret eden Göksoy, “Büyükşehir alt geçit yapmak ile övünüyor. Ancak yıllardan beridir bu ‘kanlı viraj’a çözüm bulmuş değildir. Kanlı viraj can alırken yetkililer çözümsüz kalıyor” dedi.

ÇOCUKLAR ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR

Son kazada yaşamını yitiren 3 kişiden 2’sinin çocuk olduğunu da söyleyen Göksoy, “Okulda eğitim görmesi gereken çocuklar çalışmak zorunda ve çalışmaya giderken hayatını kaybediyor. Suriye’den gelen insanların mülteci olarak kamplara yerleştiri­lmesi gerekiyor. Eğitiminde­n sağlığına kadar ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı gerekiyor. Ancak sermayenin de işine geldiği için ucuz iş gücü olarak çalıştırıl­ıyorlar” dedi.

İşçilerin güvenli çalıştırıl­ması gerektiğin­i söyleyen Göksoy yetkililer­e şu şekilde seslendi: “Yetkililer­e sesleniyor­uz işçilerin hayatını ve yaşamını sömürdüğün­üz yetmiyormu­ş gibi bir de canlarını almayın, işçilerin yaşamını kendi kâr hırsınıza alet etmeyin. Biz buna karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz.” (Mersin/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye