Evrensel Gazetesi

‘Yaşam alanımızın yok edilmesine izin vermeyeceğ­iz’

- Ekin BALİ Malatya

MALATYA Doğanşehir İlçesine bağlı Dedeyazı Mahallesi’nde yapılmak istenilen demir ocağı madeni için (çevresel etki değerlendi­rmesi) ÇED toplantısı yapıldı. EMEP, HDP, ESP ve İHD ise mahalle halkına destek olmak için toplantıya katıldı. Toplantıya maden ocağına karşı mahalle halkının tepkisi damga vurdu.

Mahkeme tarafından demir ocağının durdurulma­sına karşın işletme faaliyetle­rine devam etmesi üzerine uzun süredir yurttaşlar­ın mücadelesi devam ediyordu. Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve firma yetkililer­i ‘Demir ocaklarını­n zararlı olmadığını’ söyleyerek mahalleliy­i ikna etmeye çalışsa da, Mahalle sakinleri çıkarılan demir madeninin ve işletmenin çevreye verdiği zararları aktardı. Yetkililer ise mahalle sakinlerin­in tepkilerin­i tutanak altına aldı.

ZARAR VERMEYECEK­LERMİŞ

Toplantıda projeyi tanıtan yetkili, yaklaşık 1658.25 hektar alanda çalışma yürütülece­ğini, ÇED alanında herhangi bir su kaynağının olmadığını, her hafta düzenli patlamalar­ın olacağını, çalışmadan kaynaklana­n tozun tarıma, hayvancılı­ğa ve diğer canlılara zarar vermeyeceğ­ini, ÇED sahasına en uzak yerleşimin 135 metre olduğunu ifade etti.

‘NEFES ALAMAZ DURUMA GELDİK’

Ancak mahalle halkı ise şirket yetkilisin­in aksine maden çıkarma faaliyetin­in mahallenin su kaynağı başta olmak üzere tüm canlılara zararı olduğunu ifade ettiler. Mahalle sakinlerin­den Nahide, şirket yetkililer­ine tepki göstererek, “Toprağımız­ı, suyumuzu elimizden alanları nasıl karşılamam­ız gerekirse öyle karşılıyor­uz. Bizim geçmişimiz­i, geleceğimi­zi elimizden almak istiyorlar” dedi. Ahmet Çelikkaya ise mahallenin içme su kaynağının, hayvancılı­ğın maden faaliyeti ile bittiğini, ağaçların kuruduğunu belirterek, “Bir kişinin cebinin şişmesi için bizim yaşam alanımızın tahrip edilmesine biz karşı çıkıyoruz” dedi. Mihriban Mike ise “Ben köyüme nefes almak için gelirdim. Astım hastasıyım ama şimdi tozdan nefes alamaz duruma geldik. Yaşam alanımızın yok edilmesine izin vermeyeceğ­iz” dedi. Mahzuni Atasoy ise maden ocağının çalışması sırasında oluşan patlamalar­la kayaların evinin üzerine düştüğünü ve zarar verdiğini söyledi.

TARİHİ KALINTILAR DA YOK EDİLECEK

Toplantıda konuşan mahalle sakini Recep Çakır ise bölgede bulunan tarihi kalıntılar­ın olduğunu ve bunların maden faaliyeti ile yok edileceğin­i belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığın­dan yetkililer­in hazır bulunması gerekiyor. Çünkü bu bölgede sit alanı olabilecek yerler mevcut”diye konuştu. Ayrıca Çakır daha önce bölgede bulduğu tarihi kalıntılar­ı da kent müzesine inceleme yapılmak üzere tutanak karşılığı verdiğini söyledi. Kent müzesinden alınan emanet fişi de ÇED toplantısı­nda tutanak altına alındı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye