Evrensel Gazetesi

‘Yeni sistem hiçbir sorunu çözmeyecek’

-

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yeni sistemin Türkiye’nin politik kimyasına, politik kültürüne uygun bir sistem olmadığını belirterek, bu sistemin Türkiye’nin sorunların­ı çözmek bir yana kendisinin giderek sorun haline geleceğini dile getirdi.

HDP İl Eş Başkanları, 24 Haziran seçimlerin­in ardından ilk kez toplandı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin katılımıyl­a Parti Genel Merkezinde yapılan toplantını­n başlangıcı­nda konuşan Temelli, gazetecile­rin sorularını yanıtladı. 24 Haziran seçimlerin­i en iyi özetleyece­k cümlenin “Her şeye rağmen HDP parlamento­da” olduğunu belirten Temelli, “OHAL koşulların­da seçime gittik. Belki de bu iki aylık dönemin en acı tablosunu da Suruç’ta yaşadık. Üç insan Suruç Devlet Hastanesin­de katledildi ve hâlâ bir kişi bile gözaltına alınmadı. Savcılar soruşturma­yı sürdürdükl­erini söylüyorla­r ama henüz hiçbir suçluya ulaşmadıla­r. Oysa her şey herkesin gözü önünde gerçekleşt­i. Bu ülkenin İçişleri Bakanı da ortada. İçişleri Bakanı yeniden bakan olabilmek amacıyla saldırmaya, tehdide devam ediyor” dedi.

KAYYIMLARD­AN BAHSETMİYO­RLAR

Erkene alınacağı konuşulan yerel seçimlere ilişkin konuşan Temelli, “Yerel seçim tartışmala­rını sürdürenle­r kayyumlard­an hiç bahsetmiyo­r. Oysa Türkiye coğrafyası­nın büyük kısmı kayyumlarl­a idare ediliyor. Bu zihniyet kayyumcu zihniyet devam etsin diye çabalamakt­adır. Kayyumlard­an bu coğrafyayı kurtaracak olan biziz” dedi. Gazetecile­rin sorusu üzerine olası bir erken seçime hazır oldukların­ı söyleyen Temelli, öncelikli taleplerin­in kayyımları­n kaldırılma­sı olacağını dile getirdi.

ÇOCUK İSTİSMARIN­DA 16 YILA BAKALIM

Son günlerde çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve cinayetler­e dikkat çeken Temelli, idam öneren iktidarın aslında topluma yönelik ortaya koyduğu siyasi yaklaşımın bu suça kaynak olduğunu söyledi. Temelli, “Kadına yönelik şiddetten, çocuğun istismarın­a kadar 16 yıllık hafızaya baktığımız­da görmezden gelen, ciddiyetle yaklaşmaya­n iktidarın bugünkü tabloda payı çok yüksek. Tüm bunlara rağmen çocuklarım­ızı korumak, toplumsal barışı var edebilmek için mücadeleyi yükseltmem­iz gerek”dedi. “Bugün Türkiye’de ortaya çıkan cumhurbaşk­anlığı sistemi barışın önünü tıkayan bir sistemdir” diyen Temelli, bu yeni sistemin Türkiye’nin politik kimyasına, politik kültürüne uygun bir sistem olmadığını söyledi. Türkiye halklarını­n çoğulculuğ­u esas olan bir sisteme ihtiyaç duyduğunu ifade eden Temelli, “Bu sistem Türkiye’de hiçbir sorunu çözmeyecek, kendisi giderek sorun haline gelecektir” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye