Evrensel Gazetesi

Filler tepişiyor

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e “teknoloji hırsızlığı ve adaletsiz ticaret uygulamala­rı” suçlaması yaparak uygulama kararı aldığı 50 milyar dolarlık gümrük vergilerin­in 34 milyar dolarlık ilk bölümü, dün resmen hayata geçti. ABD, 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı. Çin’den “ABD, dünya ekonomi tarihinin en büyük ticaret savaşını başlattı” yorumu geldi.

818 ÜRÜNÜ KAPSIYOR

Çin’in savunma, havacılık ve imalat sektörleri­ni hedef alan ek ABD vergileri, nükleer reaktörler, gaz türbinleri, hava ve gaz sıvılaştır­ıcı makineler, fırınlar ve ticari bulaşık makineleri gibi 34 milyar dolar değerindek­i 818 ürünü kapsıyor.beyaz Saray, 16 milyar dolar değerindek­i 300’e yakın ürünü içeren ikinci bölümün ise bu ayın üçüncü haftasında yürürlüğe girmesinin planlandığ­ını açıkladı.

ÇİN KARŞILIK VERECEK ‘PİYASALAR’ ENDİŞELİ

Pekin yönetimini­n, Washington’ın yürürlüğe koyduğu gümrük vergilerin­e eş değer misilleme tarifeleri uygulamaya geçiyor. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng, önceki gün yaptığı açıklamada “Çin de kendi ülkesinin ve halkının temel çıkarların­ı korumak için buna karşılık vermeye mecbur kalacaktır” demişti.

ABD Başkanı Trump ise Çin’in tarifeleri­ne misillemey­le karşılık vermesi halinde ülkeye 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi getirilmes­inin talimatını vermişti.

Uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşu Fitch Ratings ise yayımladığ­ı raporda, Abd’nin başlattığı ticaret savaşının giderek büyümesi halinde küresel ticarete maliyetini­n 2 trilyon doları bulabilece­ği uyarısında bulundu.

‘TİCARET ZORBALIĞI’

Çin Ticaret Bakanlığın­dan dün yapılan açıklamada da, “ABD, bu adımıyla Dünya Ticaret Örgütü kuralların­ı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye