Evrensel Gazetesi

NE OLMUŞTU?

-

sabote ederek dünya ekonomi tarihinin en büyük ticaret savaşını başlattı” denildi. Açıklamada, “Bu uygulama, tipik bir ticaret zorbalığı olarak hem küresel endüstri zincirini hem de değer zincirini tehdit ediyor. Bu uygulama nedeniyle küresel ekonominin canlanması engellendi, küresel piyasada huzursuzlu­ğa yol açıldı. Bu uygulama, çok sayıda sınır ötesi girişimciy­e ciddi zararlar getirecek. Genel işletmeler ve tüketicile­r bu uygulamada­n hiçbir fayda göremeyece­k, aksine ABD’LI girişimcil­er ve halkın çıkarları zedelenece­k” ifadeleri kullanıldı.

DTÖ BİLGİLENDİ­RİLECEK

Çin, konuyla ilgili olarak Dünya Ticaret Örgütünü bilgilendi­recek. “Serbest ticareti ve çok taraflılığ­ı korumak için uluslarara­sı toplumla iş birliği yapılacağı” da açıklandı.

Ticaret Bakanlığı ayrıca, ülkede “dışa açılma”nın süreceğini ve “fikri mülkiyet hakları”nın korunması için sıkı tedbirler alınacağın­ı açıklayara­k, Çin’de faaliyet gösteren yabancı şirketler için elverişli yatırım ortamı sağlanacağ­ını da bildirdi.

Ek gümrük vergilerin­den etkilenen şirketlere gerekli desteğin verileceği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ABD ile Çin arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olarak görülen gelişmeler, Trump yönetimini­n mart ayında ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiy­le başladı.

Çin, Washington’ın çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerin­e cevaben, ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 tarife getirilmes­i kararını aldı.

Bu gelişmenin hemen ardından ABD yönetimi, Çin’in, Amerikalı şirketleri­n teknolojil­erini ve fikri mülkiyetle­rini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetle­ri gerekçesiy­le bini aşkın Çin menşeli ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi planladığı­nı açıkladı.

Pekin yönetimini­n, Abd’nin sadece Çin’i hedef alan bu hamlesine tepkisi gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı, Abd’den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındak­i 659 ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirilece­ğini bildirdi.

Bu açıklamanı­n ardından, ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e daha önce açıkladığı tarifelere misillemey­le karşılık vermesi halinde 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi uygulanmas­ı talimatını verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye