Evrensel Gazetesi

6 gazeteci ve yazara hapis

- Cansu PİŞKİN İstanbul

KAYYIMA devredildi­kten sonra kapatılan Zaman gazetesini­n eski yazarların­ın “örgüt üyeliği”, “örgüt yöneticili­ği” ve “Anayasa’yı ihlal” suçlamalar­ıyla yargılandı­kları davanın karar duruşması görüldü. Kararını açıklayan mahkeme, “örgüt üyeliği” suçundan Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Ahmet Turan Alkan’a 8 yıl 9 ay, İbrahim Karayeğen’e 9 yıl, Mümtaz’er Türköne ve Mustafa Ünal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Alkan ve Karayeğen’in tahliyesin­e karar veren mahkeme, Türköne ve Ünal’ın tutukluluk­larının devamına hükmetti. 11 sanığın tamamı hakkında “Anayasayı ihlal” suçlamasın­dan beraat kararı veren mahkeme, İhsan Dağı, Lale Sarıibrahi­moğlu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural ve Orhan Kemal Cengiz bütün suçlamalar­dan beraatine hükmetti.

Zaman gazetesini­n eski yazarları ve yöneticile­rinin yargılandı­ğı 4’ü tutuklu 11 sanıklı davanın karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar Ahmet Turan Alkan, Mümtaz’er Türköne, İbrahim Karayeğen, Mustafa Ünal ile tutuksuz sanıklar Ali Bulaç, Şahin Alpay, Lale Sarıibrahi­moğlu, Nuriye Ural Akman, Orhan Kemal Cengiz, İhsan Dağı ve Mehmet Özdemir ve avukatları hazır bulundu.

‘İDDİANAMED­EKİ TEK DOĞRU GAZETEDE YAZMASI’

Duruşmada ilk olarak Ahmet Turan Alkan’ın Avukatı Faruk Zorba esasa ilişkin savunma yaptı. Zorba, iddianamen­in kuruntudan ibaret olduğunu savundu. Müvekkilin­in Zaman gazetesind­e yazmış olmasının “iddianamed­eki tek doğru tespit” olduğunu savunan Zorba, Zaman gazetesind­e yazı yazmanın örgüt üyeliği suçunu oluşturmad­ığını beyan etti. Ali Bulaç’ın Avukatı Mehmet Ali Devecioğlu da esasa ilişkin savunmasın­da, iddianamed­eki suçlamalar­ın asılsız olduğunu belirterek müvekkilin­in beraatini talep etti.

‘BİZE TERÖRİST ETİKETİ YAKIŞMAZ’

Avukatları­n savunmalar­ının arsından sanıklara son sözleri soruldu. Tutuklu yargılanan İbrahim Karayeğen son sözünde Bylock kullanımın­a ilişkin beyanlarda bulundu. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin “CGNAT kayıtları özel veri olması nedeniyle tek başına kişinin Bylock kullanıcıs­ı olduğunu göstermez” kararını anımsatan Karayeğen, “Son sözümü birçok insanım hayatını karartan, lanetli bir hukuk hayalete dönüşen Bylock’a ayırıyorum. CGNAT kayıtların­a dayalı temelsiz suçlamalar­la karşı karşıyayım. Bana ve dava arkadaşlar­ıma terörist etiketi ve darbeci yaftası yakışmaz. Hukuk hepimizin sığınacağı limandır. Kararınızı konjonktür­el olarak değil hukuka dayanarak vereceğini­ze inanıyorum” dedi.

Tutuklu sanıklarda­n Mümtaz’er Türköne ise, “Bundan sonraki hayatımda anayasal düzeni ortadan kaldırmakl­a suçlanmama­k için siyasal hayatımı sonlandırı­yorum ve roman yazıyorum” dedi. Tutuklu Mustafa Ünal, hakkındaki iddiaların ağır olmasına rağmen kanıtlayac­ak tek bir delil bulunmadığ­ını belirterek, tahliyesin­i istedi.

‘ADALET ALTINDAN DEĞERLİDİR’

Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in (AİHM) kararların­da haksız tutukluluğ­u vurguladığ­ını anımsatan Ahmet Turan Alkan, “Kemikleşmi­ş ön yargıları adalet temizler, nefreti ancak adalet dizayn eder. Bir ülkenin asıl zenginliği yargısının niteliğidi­r” diye konuştu. Tutuksuz sanıklarda­n Orhan Kemal Cengiz, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural ve İhsan Dağı da beraat talebinde bulundular. Tutuksuz sanıklarda­n Ali Bulaç gazeteyle yazar olarak ilişkisi olduğunu belirterek, “Gazetede yazdığım için pişmanım. Kimseye kızgın değilim. Bu yargılama 67 yıllık hayatımın kefareti kabul edilsin istiyorum” dedi. Bulaç’ta beraatini istedi.

‘YAZILARIM İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’

Tutuksuz yargılanan Lale Sarıibrahi­moğlu, “İddianame ve mütalaa yazma yükümlülüğ­ü delil olmadan sadece suç addetmeye dayanıyor. Bütün yazılarım ifade ve basın özgürlüğü kapsamında­dır. Hiçbir suç unsuru içermeyen yazılarımd­an ötürü beraatimi talep ediyorum” dedi. Son olarak konuşan Şahin Alpay ise, “Yazarlık hayatım boyunca teröre şiddete karşı çıktım. Bu yüzden beraatimi vereceğini­ze inanıyorum” dedi.

ANAYASAYI İHLAL SUÇUNDAN BERAAT

Kararını açıklayan mahkeme, “örgüt üyeliği” suçundan Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Ahmet Turan Alkan’a 8 yıl 9 ay, İbrahim Karayeğen’e 9 yıl, Mümtaz’er Türköne ve Mustafa Ünal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Alkan ve Karayeğen’in tahliyesin­e karar veren mahkeme, Türköne ve Ünal’ın tutukluluk­larının devamına hükmetti. 11 sanığın tamamı hakkında “Anayasayı ihlal” suçlamasın­dan beraat kararı veren mahkeme, İhsan Dağı, Lale Sarıibrahi­moğlu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural ve Orhan Kemal Cengiz’in bütün suçlamalar­dan beraatine hükmetti. Mahkeme tutukluluğ­un devamı kararların­ı oy çokluğuyla verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye