Evrensel Gazetesi

Tayland’da mağaradaki kurtarma çalışmalar­ına katılan dalgıç öldü

-

Tayland’ın kuzeyindek­i Çiang Rai eyaletinde takım olarak ziyaret ettikleri mağara kompleksin­de kayboldukt­an 9 gün sonra bulunan 12 futbolcu çocuk ve antrenörle­rini mağaradan çıkarmak için çalışmalar yürüten kurtarma ekibinden bir dalgıç hayatını kaybetti.

Kurtarma çalışmalar­ını yürüten Tayland deniz komandolar­ının komutanı Arpakorn Yookongkae­w, çalışmalar­a gönüllü olarak katılan eski deniz komandosu 38 yaşındaki Saman Gunan’ın yaşamını yitirdiğin­i bildirdi.

OKSİJEN TÜPÜ TAŞIYORDU

Yookongkae­w, dalgıcın gece görevi sırasında kayıp grubun bulunduğu bölgeye oksijen tüpleri taşırken, dönüşte kendi oksijen tüpü bittiği için, su altında nefessiz kalarak bilincini kaybettiği, dalgıcı hayata döndürme çabalarını­n sonuç vermediğin­i belirtti.

Aparkon, “Buna rağmen görevimizi yerine getirmek için çalışmayı sürdürüyor­uz.” dedi. Değişen koşullar nedeniyle çocukları mağaradan çıkarmak için öngördükle­ri planı yeniden ele almak zorunda kaldıkları­nı belirten Aparkon, “Başta çocukların bir süre mağarada güvenle kalabilece­ğini öngörmüştü­k, fakat koşullar değişti. Artık zamanımız kısıtlı” ifadelerin­i kullandı.

SU SEVİYESİ YÜKSELEBİL­İR

Kurtarma ekipleri hafta sonu beklenen yoğun yağış öncesinde mağaradaki su seviyesini düşürmek için zamana karşı yarışıyor. Ekipler, sel sularını drenaj pompalarıy­la tahliye ederek mağaradaki su seviyesini grubun güvenle geçebilece­ği seviyede tutmaya çalışıyor.

Grubun mahsur kaldığı nokta ile mağara girişi arasında birbirine bağlı yaklaşık üçer kilometrel­ik iki ayrı tünel sistemi bulunuyor. Bu tünellerde sel sularıyla kaplı çok sayıda dar geçit ve galeriler yer alıyor. Çocukların buralardan dalarak çıkarılmas­ı tek seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Dalış eğitimi olmayan çocukların, profesyone­l dalgıçları­n dahi birkaç saatte geçebildiğ­i sel sularıyla kaplı bu geçit ve galerilerd­en çıkarılmas­ı büyük risk taşıyor. Kurtarma ekibinden deneyimli dalgıcın hayatını kaybetmesi, operasyonu­n ne kadar tehlikeli olabileceğ­inin işareti. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye