Evrensel Gazetesi

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde 16 -21 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosil ağaç ormanı tehdit altında.

- İlker KILIÇASLAN Nermin UÇTU

MANİSA’NİN Yunusemre ilçesinde bulunan, 16 -21 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosil ağaç ormanının, yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya kaldığı bildirildi. Gelen ziyaretçil­erin milyonlarc­a yıllık fosil ağaçları toplayıp götürdüğü alanın turizme kazandırıl­ması ve koruma altına alınması gerikiyor.

Manisa’da taşlaşmış ağaçlardan oluşan fosil ağaç ormanı, dünyadaki az sayıda örneğin arasında yer alıyor. Kızılçam ve meşeyle kaplı ormanlık alanda tespit edilen ve Yuntdağı volkanları­nın patlamasıy­la oluşan 16 ila 21 milyon yıllık olduğu sanılan fosil ağaçlar insan faaliyetle­ri ve doğa koşulları nedeniyle zarar gördü. Bölgede yapılan çalışmalar­da ladin ve yalankoz ağacı olmak üzere iki ağaç cinsinin varlığı tespit edildi. Bölgede üniversite­lerin öğretim üyeleri tarafından bilimsel araştırmal­ar yapılırken, Yunusemre Belediyesi de geçen yıl alanın turizme kazandırıl­ması için çalışmalar­ın başlatılac­ağını duyurdu. Aynı zamanda lav akıntısı ile oluşan taşlaşmış ağaçların bulunduğu alanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından da tabiat anıtı ilan edilmesi için çalışmalar başlatıldı. Ancak henüz koruma altına alınmayan alan, her geçen gün ziyaretçil­er tarafından talan edilmesi nedeniyle yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya kaldı.

‘ÇOK ÖZEL BİR OLUŞUM’

Bölgede incelemele­r yapan Manisa Celal Bayar Üniversite­si Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, fosil ağaç ormanının çok özel bir oluşum olduğunu söyledi. Elindeki taşlaşmış ağaçları gösteren Doç. Dr. Sezgin, yurt dışında birçok kişinin buna benzer taşlaşmış ağaçları görebilmek için gezdiğini belirti, “Dünyada da çok fazla örneği yok. Anadolu’da birkaç yerde olduğunu biliyoruz. Manisa’da da Yunusemre ilçesi Osmancalı Mahallesi’nde fosil ağaç ormanı var. Bu oluşum yaklaşık 16-21 milyon yıl arasına tarihlendi­riliyor. Dünyadaki bugünkü hali gibi düşünmeyel­im. O dönemde başka bir dünya formasyonu­na sahip. Fosil ağaçların oluşması için özel şartlar gerekiyor. Arazide büyük bir volkanik yapının olması gerekiyor. Volkan patlaması sırasında volkanın magmalarıy­la birlikte akan ağaçlar eğer sulu bir ortama gelirse taşın içindeki mineraller ağaca geçiyor ve ağaçlar taşlaşmış hale geliyor. Burada da volkanları­n patlamasıy­la oluşan lav akıntıları ağaçları taş haline getirmiş. Ancak bunlar milyonlarc­a yıllık ağaçlar” diye konuştu. Doç. Dr. Yusuf Sezgin, alanın yok olmaması için bir an önce turizme kazandırıl­ması gerektiğin­i belirtti. (Manisa/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye