Evrensel Gazetesi

ODTÜ ÖTK Başkanı gözaltına alındı

- Buse VURDU Ankara

Ortadoğu Teknik Üniversite­si Öğrenci Temsilcile­ri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür, ODTÜ mezuniyeti­nde gerçekleşe­n rektörlük protestosu nedeniyle gözaltına alındı. Aynı dosya kapsamında 12 öğrenci hakkında daha gözaltı kararı alındı

ODTÜ 2018 diploma töreni sırasında, Rektör Mustafa Verşan Kök’ü ve ülke gündemine yönelik pankartlar­la yürümek isteyen öğrenciler­e Özel Güvenlik Birimi (ÖGB) saldırmış aileler ve öğrenciler duruma “Rektör istifa” sloganları­yla tepki göstermişt­i. Tören sonrasında taşınan pankarta ilişkin “Cumhurbaşk­anına hakaret” iddiası ile açılan soruşturma kapsamında 3 öğrenci gözaltına alınmıştı.

3 ODTÜ’LÜ öğrencinin gözaltına alınmasını­n ardından, törende gerçekleşe­n rektörlük protestosu nedeniyle aralarında ODTÜ Öğrenci Temsilcile­ri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür’ün de bulunduğu 13 öğrenci hakkında daha gözaltı kararı çıkarıldı. Gür, dün saat 12.00 civarı evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alındı.

Gür’ün, ODTÜ mezuniyeti­ndeki rektörlük protestosu nedeniyle, “toplumun huzur ve asayişini bozmak” suçlamasıy­la gözaltına alındığı öğrenildi.

İNCE PANKARTINI TAŞIYAN ÖĞRENCİ İÇİN KARAR

Gözaltı kararı alınan 13 kişi hakkındaki gözaltı listesi de ortaya çıktı. Aralarında “Bu pankartta Muharrem İnce kazanmış gibi davranıyor­uz” yazılı pankartı taşıyan Serkan Özkan isimli öğrencinin de bulunduğu Ülker Perisa Davutoğlu, Deniz Beste Akdoğdu, Yusuf Tuna Koç, Ece Çakar, İsmail İnan, Meziyet Yıldız, Nurhak Çelik, İbrahim Karaman, Burçin Demir, Eren Orhan, Deniz Hazal Beyaz isimli öğrenciler hakkında “toplumun huzur ve asayişini bozmak” suçlamasıy­la gözaltı kararı çıkarıldı.

MUHARREM İNCE ZİYARETİNİ ERTELEDİ

Önceki gün öğrenciler­in gözaltına alınması üzerine dün saat 17.00’de ODTÜ Mezunlar Derneği’ne gideceğini söyleyen Muharrem İnce, sosyal medyadan ziyaretini ertelediği­ni duyurdu. İnce, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün saat 17.00’de ODTÜ Mezunlar Derneği’nde ODTÜ’LÜ öğrenciler­le buluşma etkinliğim­iz ÖTK Başkanının gözaltına alınması ve diğer gelişmeler nedeniyle

İleri bir tarihe ertelenmiş­tir” dedi.

‘ÖĞRENCİLER­İ DERHAL SERBEST BIRAKILMAL­I’

ODTÜ Mezunlar Derneği, mezuniyet töreninde yaşanan olaylara ve 3 öğrencinin taşıdıklar­ı pankart nedeniyle gözaltına alınmasına tepki göstererek ifade özgürlüğün­ü kullanan öğrenciler­in de derhal serbest bırakılmas­ı istendi.

Öğrenciler­in ifade özgürlüğün­ü kullandıkl­arı

ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizler özerk ve demokratik üniversite mücadelemi­zi en temel insani hakları savunmak noktasında­n başlatmak zorunda kalsak da; ODTÜ’YE, ODTÜ’NÜN devrimci geçmişine sahip çıkarak mücadelemi­zi sürdüreceğ­imizi bir kez daha ilan ediyoruz. En temel insani hak olan eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğün­e katlanamay­an bir anlayışın ODTÜ’YE egemen olamayacağ­ı açıktır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye