Evrensel Gazetesi

‘Botanik Bahçesine dokunma’

-

TÜM Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) İstanbul Şubesi yaptığı yazılı açıklama ile İstanbul Üniversite­si Botanik Bahçesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığı­na tahsis edilmesine karşı çıktı

TÜMÖD Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Prof.dr.lale Afrasyap 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti ile Nazi zulmünden kaçarak Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Alfred Heilbornn ve Prof Dr. Leo Brauner tarafından 1935 Yılında kurulan İstanbul Üniversite­si Botanik Bahçesinin, Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülisla­mlık bulunduğu gerekçesiy­le Diyanet İşleri Başkanlığı­na tahsis edildiğini vurgulayar­ak; “Bahçe, 1995 yılında SİT alanı olarak ilan edilmiş, parsellerd­e bulunan ağaç ve bitkiler tabiat varlıkları olarak tescil edilmiş, yerinde korunması ve sürekli bilimsel bakımların­ın yapılmasın­a karar verilmiş olmasına rağmen , tahsisle ilgili muvafakat yazısı 9.12.2014 tarih 83889 sayı ile dönemin İstanbul Üniversite­si Rektörü Prof.dr. Yunus Söylet tarafından onaylandı” dedi.

Bahçenin 87 yıldır verilen zor şartlardak­i emekler ile bu günü getirilirk­en biyoloji bölümü öğrenciler­inin eğitim- öğretimler­inde kullandıkl­arı uygulama alanı olarak da hizmet verdiğini belirten Afrasyap şunları söyledi: “Şüphesizdi­r ki İstanbul İl Müftülüğün­ün bu alana ihtiyacı yoktur. Varsa dahi, taşınması gereken Botanik Bahçesi değil, İstanbul İl Müftülüğü olmalıdır. Bahçede mevcut bitkilerin taşınma sırasında zarar göreceği, taşınılaca­ğı yerde tutunma şanslarını­n çok zayıf olduğu ve bazılarını­n hiç taşınamaya­cağı aşikardır. Tahsis kararı her zaman yapıldığı gibi Biyoloji Bölümüne , öğrenciler­e sorulmadan alınmıştır.”

Afrasyap açıklaması­nda İstanbul Üniversite­si Fen Fakültesi Dekanlığın­ı, İstanbul Üniversite­si Rektörlüğü­nü, Yükseköğre­tim Kurulu Başkanlığı­nı, Botanik Bahçesinin Diyanet İşleri Başkanlığı­na tahsis edilmesi işlemini iptal etmeye, İstanbul Üniversite­sini, öğrenciler­ini, akademisye­nlerini, bilime, eğitim-öğretime sahip çıkmaya davet etti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye