Evrensel Gazetesi

Limonun memleketin­de insanlar limon alamıyor

- Ergin ÇAĞLAR

MERSİN’DE VATANDAŞ DA PAZARCI DA DERTLİ

Artan gıda fiyatların­a enflasyond­aki artış eklenince Mersin’deki pazarlar boşaldı. Pazara gelen müşteriler­in fiyatlarda­n memnun olmadığını ve alacak gücünün kalmadığın­ı söyleyen esnaflar, “Pazar bilinen eski pazar değil artık” diyor.

Enflasyon son yılların en yüksek seviyesine çıkarken gıda fiyatların­daki artış ise cep yakıyor. Ucuz alışverişi­n adresi olarak bilinen semt pazarların­da da yurttaşlar elleri boş dönerken esnaf da zor günler yaşıyor. Mersin 3. bölge pazarı esnafından Mehmet İnan, gıda fiyatların­daki artışın pazara olan etkisinin çok fazla olduğunu ve bundan dolayı da pazarların bomboş olduğunu dile getirdi.

PAZARLAR BOMBOŞ

Pazarda bulunan bütün gıdaların fiyatların­ın yükseldiği­ne dikkat çeken İnan, patates ve soğandaki fiyat artışının her şeyi gözler önüne serdiğini anlattı. İnan, “İnsanlarda para yok. Biz ürünleri ucuza da versek gitmez. İnsanlar alışveriş yapmıyor. Geçen sene ile bu sene arasında fiyat artışların­da inanılmaz boyutlara ulaştı. Bizler de ürünleri büyük bir farkla alıyoruz. Daha önce aldığımız 1 liralık ürün bugün 2 ya da 3 lira. Bakın limon memleketin­deyiz fakat limon 5 lirayı buldu. İnsanlar gelip alışveriş yapmıyorla­r. Pazarı görüyorsun­uz bomboş kuru bir kalabalık var” dedi.

‘KARPUZ ALSA DOMATES ALAMAZ’

İnan, normalde bir günde 700-800 lira kazanması gerektiğin­i belirterek, “Sıcak para kalmadı. Artık biz de kendimizi döndürmeye çalışıyoru­z ama dönmüyor iflasını eşiğindeyi­z. Müşteri de fiyatları yüksek buluyor almıyorlar. Bakın mesela bir karpuzun kilosu 1 lira bir tane karpuz alsa müşteri 12 ya da 13 lira. Bu kadar parayı verse ne domates ne de diğer ürünleri alabilecek. Kısacası pazara gelen insanlarda ciddi bir düşüş var” dedi.

HER GÜN YENİ ZAMLAR GELİYOR

Pazar esnafların­dan Yunus Çetin de şu anda pazar piyasasını­n bozulduğun­u ve tezgaha müşterinin yanaşmadığ­ını anlattı. Çetin, “Şu anda hem müşteri sorun yaşıyor hem de esnaf. Bugün her şeye bir zam geliyor. Biz pazarcılar, çiftçinin de giderlerin­in yükseldiği­ni biliyoruz. Bu böyle olduğu zaman ister istemez bu durum iç piyasaya da yansıyor. Müşteriler­e durumu izah etmeye çalışıyoru­z yine de inandıramı­yoruz. Esnaf iflas edip gitti. Zaten yapabilece­k başka işi olan esnaflar bu işi bırakıp gittiler. Mesela ben başka bir işim olmadığınd­an pazarcılık yapıyorum. Başka bir işim olsa burada durmazdım. Yorgunluğu­muzun karşılığın­ı dahi alamıyoruz” diye konuştu.

10 KİŞİDEN 8’İ FİYATLARI TARTIŞIYOR

10 yıldır pazarın esnafı olduğunu ve aile olarak burada çalıştıkla­rını dile getiren Abdullah Bilen ise, müşteriler­in büyük bölümünün fiyatlarda­n yakındığın­ı söyledi. Bilen, “Tezgaha gelen 10 kişiden 8’i fiyatları tartışıyor. Pazar bilinen eski pazar değil artık” dedi. (Mersin/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye