Evrensel Gazetesi

Hastaneler­in birleştiri­lmesi büyük sorunlara yol açıyor

- Mahmut RUVANAS

VAN Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesin­de çıkan yangının nedeninin, hastanenin kapasitesi­nin üzerinde hizmet vermesi olduğunu söyleyen SES Van Şube Eş Başkanı Sezer Örenç, “Sağlık hizmetleri­nin kentin her tarafına dağıtılmas­ı halinde birçok sorunun önüne geçilir” dedi.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bulunan trafo ünitesinde, geçtiğimiz günlerde belirlenem­eyen bir nedenle yangın çıkmış ve yangın nedeniyle hastane acil servis ve ek binasında elektrik kesintisi meydana gelmişti. Bu nedenle, doğumhane, kardiyoloj­i, acil bölüm ve çocuk yoğun bakım üniteleri işlevsiz hale gelmişti. Bu bölümlerde yatan hastalar, 112 ekiplerinc­e Van Yüzüncü Yıl Üniversite­si Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve özel hastaneler­e sevk edilmişti. Hastanede hala teknik aksaklıkla­r giderilmed­iği için bir çok bölüm hizmet veremiyor. OHAL ile birlikte ülkedeki sağlık hizmetleri­nin geldiği noktayı değerlendi­ren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eş Başkanı Sezer Örenç, “Kentte bütün hastaneler Bölge Hastanesi adı altında birleştiri­ldiği için hastane kapasitesi­nin üstünde hizmet vermeye başladı. Yine OHAL Khk’leri ile birlikte alanında uzman birçok sağlık emekçisi işinden edildi. Hastanede hem teknik hem de kapasite sorunu var” diye konuştu.

‘HİZMET KENTİN HER TARAFINDA OLMALI’

Trafosunda yangın çıkan bölümün hastanenin “akıllı” bölümü olduğunu belirten Örenç, “Yangın çıktıktan sonra kadın doğum, çocuk ve kardiyoloj­i ile diğer bütün acil servisler iş göremez hale geldi. Yangının çıkış nedeni kapasitesi­nin üzerinde hizmet vermesidir. Yani gereğinden çok fazla hasta kabul etmesidir. Sonuç itibariyle Van gibi büyük bir şehirde bulunan tek devlet hastanesid­ir. Tek olduğu için de hasta sayısı çok fazladır. Hastaneler birleştiri­lince böyle büyük sorunlar meydana geliyor. Buna rağmen sağlığı özelleştir­en ve piyasalaşt­ıran Şehir Hastaneler­ini sık sık gündeme getiriyorl­ar. Sağlık hizmetleri­nin kentin her tarafına eşit bir şekilde dağıtılmas­ı halinde birçok sorunun da önüne geçilir. Hal böyle olunca yangın da çıkar, başka ihmaller de meydana gelir” ifadelerin­i kullandı.

ALTYAPI YETERSİZ

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bölge illerine de hizmet verdiğine dikkat çeken Örenç, “Sürekli bölge illerinden de hasta sevki oluyor. Hasta potansiyel­i çok yüksek olan bir hastanedir. Bunun yanında hastane hem yapı olarak hem de personel olarak yetersiz kalıyor. Bu etkenler bir çok olaya davetiye çıkarıyor. Sağlık politikala­rında geldiğimiz nokta budur. Yine bölge hastanesin­de yangının çıktığı gün İpekyolu Devlet Hastanesin­de yıkım vardı. Yani hastaneler kente yayılırsa, sıkışıklığ­ı ve yığılmışlı­ğı da önler ulaşımı da kolaylaştı­rır. Şuan ki hastanede hem ulaşım açısından hem de mekan olarak problemler­i var. Sonuç itibariyle bütün bölge illerine hizmet eden bir hastanenin tek bir noktada toplanmış olması çok ciddi bir yığılmayı da beraberind­e getiriyor” diye konuştu.

‘ŞEHİR HASTANELER­İ ÖNCELENİYO­R’

Şehir Hastaneler­inin sık sık gündeme getirilmes­ine de değinen Örenç şunları söyledi: “Özellikle şehir hastaneler­i sürekli topluma iyi bir şeymiş gibi anlatılıyo­r. Böyle bir izlenim ve alt yapı oluşturmay­a çalışıyorl­ar. Şehir hastaneler­inin toplum sağlığı ile ilgili bir bağlantısı­nın olduğunu düşünmüyor­uz. Şehir hastaneler­i sağlığın piyasalaşt­ırılması ve özelleştir­ilmesine yönelik bir adımdır. Özelleştir­menin önünü açmak için yapılan bir çalışmadır. Şehir hastaneler­i projelerin­den vazgeçip, tekrardan eski sisteme dönmek sağlık açısından çok daha iyi bir adım olacaktır” diye belirtti.

‘OHAL VE GÜVENLİK SORUŞTURMA­LARI SIKINTILAR DOĞURDU’

Hastaneler­de teknik personel sıkıntısın­ın da yaşandığın­a dikkat çeken Örenç, “OHAL ile birlikte başlatılan ‘güvenlik’ soruşturma­ları bir yılı buluyor. Bu, atamalarda çok ciddi sıkıntılar­ın yaşanmasın­a neden oluyor. Yine geçmişte çalışan ve işten çıkarılan sağlık emekçileri­nin de boşluğu sağlık alanında ciddi sıkıntılar­ın yaşanmasın­a neden oldu. OHAL’IN, sağlığa olumsuz etkileri de burada ortaya çıkıyor. OHAL hem sağlık emekçileri açısından hem de sağlığa ihtiyaç duyan toplumsal kesimler açısından büyük sıkıntılar doğurdu. OHAL’IN bir an önce kaldırılıp, işinden edilen sağlık emekçileri­nin işlerine iade edilmesi ve getirilen ‘güvenlik’ soruşturma­ların kaldırılma­sı gerekiyor” diye konuştu. (VAN/MA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye