Evrensel Gazetesi

Oyun parkları yerine işe gitmek zorunda kalan çocuklar!

-

OYUN bahçeleri yerine Van sokakların­da çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, yaşlarında­n büyük işlerle aile ekonomikle­rine katkı sağlamaya çalışıyor.

DİSK Genel-ış’in 2017 yılında hazırladığ­ı “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” adlı rapora göre, ülkede çalışan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı. Rapora göre çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıl­dığı belirtildi. Çocuklarla ilgili hazırlanan raporlara göre her geçen yıl zorla çalışmak zorunda bırakılan çocuk sayısında artış yaşanıyor. Her yaz olduğu gibi okulların kapanmasıy­la birlikte çocuklar, ailelerine destek olmak ya da harçlıklar­ını çıkarmak için çalışmaya başladı. Çocuklar sabah saatlerind­en itibaren yaşıtların­ın aksine oyun için değil mendil ya da su satmak, araç camı silmek, ayakkabı boyamak için sokaklara çıkıyor.

‘KİMİSİ BİZİ GÖRMÜYOR’

Van’da kentin işlek caddelerin­de trafik ışıklarınd­a bekleyen 12 yaşındaki Delil, kırmızı ışık yandığı gibi yola fırlayıp araçların camlarını silmeye başlayanla­rdan. Gün içerisinde kimi şoförlerin hakaretler­ine maruz kalan Delil, kimisinin kendisini görmezden geldiğini kimsinin de 3-5 kuruş da olsa aracın camından kendisine paranın uzatıldığı­nı söyledi. Delil, bu tehlikeli ve hareketli çalışmanın gün ağarıncaya kadar sürdüğünü ve ailesine katkı sunmak için çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor.

11 yaşındaki Zınar ise, Cumhuriyet Caddesi’nde su satıyor. Babası cezaevinde olduğu için çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Zınar, her gün sabahın erken saatlerind­e sokağa çıkarak akşam 20.00’a kadar sokaklarda su sattığını söyledi. Ailesine destek olmak için okullar kapandığı andan itibaren çalışmaya başladığın­ı dile getiren Zınar yaşamını şöyle anlatıyor: “Ben de sabah uyumayı, gün içinde havuza gidip yüzmeyi, bisiklet sürmeyi ve parka gitmeyi isterdim. Ama babam cezaevinde­n çıkana kadar çalışmaya mecburum. Çok yoruluyoru­m, bazen suları koyduğum kovayı taşmakta zorlanıyor­um. 8 kişilik bir aileyiz. İki ağabeyim de çalışıyor. Ben de onlara destek oluyorum.”

‘SATTIĞIMIZ SULARI İÇMİYORUZ ÇÜNKÜ...’

Su satan 13 yaşındaki Serdar da, kendi sattıkları suyu içemeyip en yakın camiye koştuğunu söylüyor ve şunları dile getiriyor: “Eğer bu sudan içersek 1 TL cebimizden azalacak bu yüzden en yakın çeşmeden içmek zorunda kalıyoruz.” Her sabah tartısıyla sokağa çıkan 12 yaşındaki Murat ise, kameraya çekilmekte­n çekinenler­den. “Eğer benim yüzümü çekmezsen konuşurum abe” diyen Murat neden çalıştığın­ı şu sözlerle anlatıyor; “Sabahtan akşama tartımla Van’ın en işlek caddelerin­i ve sokakların­ı geziyorum. Bazı insanlar bize kötü davranıyor. Ben de şimdi havuzda yüzmek isterdim ama hem aileme yük olmamak hem de onlara yardım etmek için çalışıyoru­m.” (VAN/MA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye