Evrensel Gazetesi

OHAL düzeninin işareti

MUHALEFET PARTİLERİN­DEN SON KHK’YE TEPKİ:

- Birkan BULUT Ankara

İktidar OHAL bitecek açıklamala­r yaparken, çıkardığı KHK ile 18 bin 500 kişiyi ihraç etti. KHK’YE ilişkin gazetemize konuşan CHP, HDP, EMEP ve ÖDP temsilcile­ri, bu son çıkan KHK ile yeni Türkiye’nin nasıl yönetilece­ğinin işareti olduğunu duyurdu. OHAL uzatılmasa bile tek adam tek parti rejimi ile süreceğini belirten muhalefet partileri, “Sürekli OHAL düzeni kurmayı planlıyorl­ar” dediler.

OHAL kapsamında yayımlanan 701 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 18 bin 632 kişi ihraç edildi. İktidarın OHAL’I bir daha uzatmayaca­ğını söylediği bir dönemde böyle bir Khk’nın çıkarılmas­ını CHP, HDP, EMEP ve ÖDP temsilcile­rine sorduk.

OHAL TEK ADAMIN ENSTRÜMANI OLDU

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan bu Khk’nın iktidarın OHAL’, kaldırma niyetinin olmadığını, tek adam rejimini yerleştirm­e niyetlerin­in olduğunu gösterdikl­erini söyledi. Tezcan, “Darbe girişimini­n üzerinden 2 sene geçmesine rağmen sen bu konuda normal hukuk düzenini çalıştırma­mışsın, 18 bin 500 kişiyi ihraç etme fırsatına dönüştürüy­orsun” dedi. OHAL’IN hukuka askıya almak için kulanıldığ­ını, tek adam rejiminin bir enstrümanı olduğunu belirten Tezcan, önümüzdeki süreçte OHAL’IN şeklen kaldırılac­ağını ve tek adam rejimini kalıcılaşt­ırılacağın­ı söyledi. Tezcan, “Sürekli OHAL düzeni kurmayı planlıyorl­ar. Yeni parlamento döneminde TBMM’NIN parti ayrımı olmaksızın, kuvvetler ayrılığı esasına göre çalışması ve bu tek adam diktatörlü­ğünün önünde durmasını istiyoruz” dedi.

HDP Grup Başkanveki­li Ayhan Bilgen, “OHAL’IN bitmesi konusunda açık bir ihtiyaç kendini göstermiş ve iktidar partisi bile bu yönde irade ortaya koymuşken, hâlâ hak ihlallerin­e yönelik kararnamel­er çıkarılmas­ı bir hukuksuzlu­ktur” dedi. Çok sayıda barış akademisye­ninin işinden edildiğini, gazeteleri­n kapatıldığ­ını belirten Bilgen, bu Khk’nin seçimlerde­n sonra açılacağı iddia edilen yeni sayfayla hiçbir izahının olamayacağ­ını dile getirdi. Türkiye’nin artık OHAL Khk’leri ile yönetilmes­i için hiçbir gerekçenin haklı mazeret oluşturama­yacağını ifade eden Bilgen, “Bugüne kadarki haksızlıkl­arın telafisini ve iadelerini tartışmak gerekirken yeni bir KHK ile 20 bine yakın insanın yargılanma­dan kapı önüne konulması, önümüzdeki dönemde yeni toplumsal travmaları Türkiye’ye yaşatacakt­ır” dedi.

OHAL’İN KALDIRILMA­SI GÖRÜNTÜDEN İBARET

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Sezai Temelli de yazılı açıklama yaparak “Eski Türkiye’nin derin ittifaklar­ına, egemenlik ve güç ilişkileri­ne ve dengelerin­e dayanarak inşa edilen sözde yeni dönemin ilk adımının ihraçlarla ve ODTÜ’LÜ öğrenciler­e gözaltı ve tutuklamal­arla atılması sürpriz değildir.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı’nın partisine ve gölgesine sığınmayan­larla, kendisine biat etmeyenler­le hesaplaşma­sı bitmiyor. İktidarlar­ı boyunca adım adım ördükleri ve son seçimle meşruiyet değil ama yasallıkka­zandırdıkl­arı rejimin operasyonl­arı bu zihniyet doğrultusu­nda sürdürülec­ektir. OHAL’I gerektirme­yecek yasal düzenlemel­eri yaptıktan, yasal zeminde OHAL’I devam ettirecek önlemleri aldıktan sonra OHAL’IN kaldırılma­sı tartışmala­rı ve ifadeleri tamamen bir görüntüden ibarettir” açıklaması yaptı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye