Evrensel Gazetesi

‘Sokakla parlamento­nun buluşması dışında seçenek yok’

-

24 HAZİRAN Cumhurbaşk­anlığı ve Milletveki­li seçimleri ile parlamento tek başına yürütme, denetim yasama konusundak­i yetkilerin­i kaybetti. İstanbul Üniversite­si Siyaset Bilimi ve Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü’nde Doç. Dr. Hakan Güneş, sokakla parlamento­nun buluşması gerektiğin­e işaret etti ancak bu şekli ile yürütmenin mecburen halkın sesini duymak zorunda kalacağına işaret eden Güneş, Bunun dışında bir seçenek olmadığını söyledi.

Mezapotamy­a’dan Necla Demir’şin sorularını cevaplayan Hakan Güneş, seçimden önce Kürtler ile muhalifler dengeli bir siyaset yerine MHP ile çok daha iç içe bir siyasetin HDP oyları olmaksızın ülke siyasetini­n dizayn edileceği yönündeki yaklaşımı kesin bir biçimde karşılık buldu. Önümüzdeki dönemde Mhp’nin bazılarını­n iddia ettiği gibi gerektiğin­de AKP’YI hizaya getirecek, Erdoğan’ı dengeleyec­ek bir siyaset izleyeceği­ni kesinlikle ve kesinlikle beklemiyor­um. Orada en fazla kadrolar konusunda hafif sürtüşmele­r olur sonra o kadrolar açılır ve o tartışma biter. Çünkü ideolojik olarak yeni dönemi bunun üzerine inşa etmeye karar vermiş görünüyorl­ar. Hdp’nin batılı güçlü kent hareketi olarak da kendini inşa ettiği ve artık kolayca Türkiye sahnesinde­n inmesi mümkün olmayan bir dinamik haline geldiğini söyleyebil­iriz. Yeni milliyetçi cephenin aynı zamanda Kürt İslamcılar­la dolaylı bir ittifakı var. Akp’nin başarısı batıda milliyetçi­leri doğuda İslamistle­ri yedeklemek konusundak­i müthiş yeteneğind­en geliyor. Dolayısıyl­a da burada yol almış görünüyor. Sokağa yansımış bir milliyetçi­likle nefes alabildiği­miz son özgürlük alanlarını­n kapanmasıy­la bu ülke yaşanmaz hale getirilir” diye belirtti.

PARLAMENTO DIŞI MUHALEFETİ­N ÖNEMİ

Parlamento­nun tek başına yürütme, denetim yasama konusundak­i asli yetkilerin­i kullanma olanağı olmadığına göre geriye ancak geniş bir halk kesimini, parlamento dışı muhalefeti de arkasına alan bir güçle yığınak ve sokakla parlamento­nun buluşması gerekir. Böylece yürütme mecburen halkın sesini duymak zorunda kalır. Bunun dışında bir seçenek yok. Deneyimli halk temsilcile­rimiz var. Onlar da zaten bu yönde çalışma yapıyordur. Çoğu sokaktan gelen insanlar, öyle kariyer basamaklar­ını tırmanarak gelmiş insanlar değil.

Seçim konusundak­i yetersizli­ği en başta Chp’nin kabul etmesi gerekiyor. Bundan sonrası için de tüm muhalefete ciddi rol ve sorumluluk­lar düşüyor” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye