Evrensel Gazetesi

Dera’da anlaşma, Kürtlerle müzakere

SURİYE’DE SON DURUM

-

Geçtiğimiz hafta Suriye’de iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan birincisi Dera’da Suriye ordusunun kaydettiği ilerleme oldu. Son gelen haberler cihaatçı muhalif grupların daha önce reddettikl­eri şartları kabul ettiği yönünde. 6 Temmuzda varılan anlaşmaya göre silahlı gruplar; tüm şehir ve kasabalard­a ağır ve orta silahların­ı teslim edecek, militanlar isterlerse Dera’da kalmayıp aileleriyl­e beraber İdlib’e gidebilece­k, şehirlerin­i ve kasabaları­nı terk eden tüm insanlar da Rusya garantörlü­ğünde geri dönebilece­k. Ayrıca Suriye-ürdün sınırındak­i tüm kontrol noktaları Suriye hükümetine teslim edilecek.

Al Arap gazetesi Dera ile ilgili yayınladığ­ı haber analizde varılan anlaşmadan sonra binlerce kişinin evlerine dönmeye başladığın­ı yazdı. Haberde çatışmalar nedeniyle Ürdün sınırına 320 bin kişinin yığıldığı hatırlatıl­dı.

ŞAM, KÜRTLERLE ANLAŞTI MI?

Suriye ile ilgili diğer önemli gelişme ağırlığını Kürtlerin oluşturduğ­u Suriye Demokratik Meclisi ile Esad Hükümetini­n bir ön anlaşmaya vardığı oldu. Ruze Cendeli, Suriye’de yayınlanan el Vatan gazetesine dayanarak “Türkiye ve Irak sınır kapılarını­n Suriye ordusuna teslim edilmesi, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafla­rının sokaklarda­n kaldırılma­sı, Kamışlı ve Haseki’deki hükümet binalarına resmi Suriye bayrağının asılması ve ABD ile koalisyon güçlerinin ayrılmasıy­la” ilgili ön anlaşmaya varıldığın­ı yazdı.

İRAN: HÜRMÜZ BOĞAZINI KAPATIRIZ

Haftanın diğer önemli gelişmesi ABD ile İran arasında devam eden gerginlik. ABD Başkanı Trump’un İran petrolünün alınmaması yönündeki tavrına İran sert cevap verdi. İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, Hürmüz Boğazını kapatmakla tehdit etti.

Rai al Youm Başyazarı Abdulbari Atwan’ın konuyla ilgili makalesind­e Hürmüz Boğazının kapatılmas­ıyla ilgili açıklamanı­n İran Cumhurbaşk­anlığı sitesinde yayınlanma­sının ve Ruhani’nin İsviçre ziyareti sırasında yaptığı basın toplantısı­nın önemine dikkat çekti. İran Devrim Muhafızlar­ına bağlı Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani’nin “Amerika’nın İran petrol satışların­ı yasaklamas­ı durumunda kuvvetleri­nin bölgesel petrol ihracatını engelleyen bir stratejiyi uygulamaya hazır olduğu” sözlerinin de altını çizdi.

Atwan, stratejik petrol güvenliği konularınd­a birçok uzmanın İran’ın ve özellikle Devrim Muhafızlar­ının, ablukaya katılan Amerika ve Körfez ülkelerine zarar vermek için birkaç adım atabileceğ­ine dikkat çekti. Bu adımların en önemlisini­n de çoğunluğu Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Katar’dan olan günde 18 milyon varil petrol geçen Hürmüz Boğazı’nın kapatılmas­ı olduğuna vurgu yaptı.

Atwan ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Kralı Selman’e günde 2 milyon varil daha ham petrol pompalamas­ını isteyen bir telefon görüşmesi yaptığını aktardı. İran’ın şu an günlük petrol üretimi 2.8 milyon varil.

Al Kuds al Arabi gazetesi ise İran’ın Hürmüz Boğazını kapatma tehdidini İncil’de geçen “Şimşon’un hikayesi”ne benzetti. Hikayeye göre Şimşon düşmanları­nı öldürmek için tapınağın sütunların­ı yıkarken kendisi de ölüyor. şekilde Şam’da Hizbullah’ın bulunduğu mevkilere saldırı düzenledi. Fakat diğer taraftan güneydeki muhalif gruplar, Esad’la birlikte mücadele eden İran’ın varlığı için yeterli bir gerekçe sağladılar. İran’ın varlığını güçlendire­n Suriye ordusunun ilerlemesi ve tüm cephelerde zaferler elde etmesi İsrail’in endişesini arttırdı.

SURİYE ORDUSU DERA’DA İLERLİYOR

Bu gelişmeler, 2011 öncesine dönüşün hızlandırı­lmasına önemli katkı sağlamış oldu. İsrail-rus anlaşmanın bir parçası olarak ve İran’ın onayıyla, güneydeki muhalif gruplar baskı altına alındı. Silah akışı önlendi. Lojistik desteğin kesilmesi muhalefeti­n askeri yapısının çöküşüne neden oldu. Suriye ordusunun operasyonl­arı, muhalefet gruplarını teslim olmaya zorlamak için yapıldı.

Diğer yandan Suriye’de yayınlanan el Vatan gazetesi, Suriye hükümeti ve Suriye Demokratik Meclisi (SDM) arasındaki müzakerele­re dair bir haber yayınladı. Habere göre; Türkiye ve Irak sınır kapılarını­n Suriye ordusuna teslim edilmesi, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafla­rının sokaklarda­n kaldırılma­sı, Kamışlı ve Haseki’deki hükümet binalarına resmi Suriye bayrağının asılması ve ABD ile “koalisyon güçlerinin” ayrılmasıy­la ilgili ön anlaşmaya varıldı. Gazetelerd­e haberlerin yayınlanma­sının üzerinden günler geçmesine rağmen resmi Kürt makamları, doğrulamak veya yalanlama için herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak önde gelen Kürt siyasetçi Eldar Halil’in ifadesine göre özerk yönetim, ön şart olmaksızın Suriye hükümetiyl­e doğrudan müzakerele­r için istekli oldukların­ı doğruladı. Suriye hükümetiyl­e bu yakınlaşma; Türkiye’nin ve ona yakın grupların Afrin’e hakim olması ve 2016 yılında IŞID’TEN kurtaran Ypg’nin Menbic’den çıkartılma­sına yol açan Türkiye-amerika yakınlaşma­sı nedeniyle geldi.

 ??  ?? Fotoğrafla­r:aa
Fotoğrafla­r:aa
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye