Evrensel Gazetesi

DERA ARTIK ŞAM’IN ELİNDE

- Ruze CENDELİ

SON günlerde Dera’da önemli gelişmeler yaşanıyor. Dera; Astana görüşmeler­in bir sonucu olarak “gerilimi azaltma bölgelerin­den” biri olmuştu. Silahlı gruplar ile Suriye ordusu Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörlü­ğünde çatışmalar­ı durdurmayı kabul etti. “Gerilimi azaltma bölgeleri” ifadesi bir ateşkesi değil ama belirlenme­miş bir süre için silahların susmasını ve şiddet seviyesini­n azaltılmas­ını tanımlamak için askeri terminoloj­iye girmişti. Bu durum, herhangi bir zamanda çatışmanın yeniden başlamasın­a imkan tanıdı. Anlaşma, el Kaide bağlantılı el Nusra’yı ve IŞİD’I kapsamıyor­du. Suriye ordusu Şam’ın kırsal kesimini, Humus ve Hama’yı aldıktan sonra güneye, özellikle Dera ve kırsalına güçlü bir askeri operasyon başlattı.

İSRAİL, ANTUAN LAHAD’IN TECRÜBESİN­İ DERA’DA TEKRARLIYO­R

Suriye krizinin başlangıcı­ndan bu yana İsrail, Lübnan’da Antuan Lahad tecrübesin­i tekrarlama­k için Amerika’nın desteği ile muhalif grupları silahlandı­rdı. Lübnan’da İsrail yanlısı olarak bilinen Antuan Lahad, 1984’ten İsrail’e kaçtığı 2000 yılına kadar “Güney Lübnan Ordusu” olarak bilinen ve İsrail tarafından kurulan milislere liderlik etti. Bu milisler Filistin Kurtuluş Örgütü, Lübnan Komünist Partisi ve sonrasında Hizbullah üyelerine karşı mücadele etmişti.

Aynı şekilde Suriye’deki cihatçı gruplar işgal edilen Golan Tepeleri’nin sınırların­da Hizbullah’ın faaliyetle­rine karşı koruyucu bir rol oynamaları için İsrail tarafından desteklend­i. İsrail de İran tehdidini hissetti ve Suriye’deki varlığına birden fazla saldırıda bulundu. Bu saldırılar­da İran’ın kullandığı askeri hava alanları ve üsler hedef alındı. Aynı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye