Evrensel Gazetesi

30 yıldır süren kazı çalışmalar­ı Urartu tarihine ışık tutuyor

-

URARTU Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü’ne hakim bir tepede kurulan Ayanis Kalesi, süslemeler­i, mimari yapısı ve kalıntılar­ıyla Urartular dönemine ait önemli bilgiler sunuyor.

Yaklaşık 2 bin 700 yıl öncesinden bugüne ulaşan süslemeler­i, kerpiç duvarları, taş işlemeleri­yle dikkati çeken Urartu yapılarınd­an Ayanis Kalesi’nde 30 yıldır kazı çalışmalar­ı yürütülüyo­r.

Atatürk Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığı­ndaki 37 kişilik ekip tarafından sürdürülen kazılarda Urartuları­n yönetim yapısı, mimarisi ve inançlarıy­la ilgili önemli bulgulara rastlandı.

Kentin Urartu dönemine ait önemli eserlerind­en Ayanis Kalesi’nin kazı ve restorasyo­n çalışmalar­ının ardından turizme açılması hedefleniy­or.

Tuşba Belediyesi tarafından tren raylarında kullanılan kalasların geri dönüşümüyl­e yapılan patika yolla ulaşımın sağlandığı kaleyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Işıklı, hayatının büyük bir kısmını Urartu tarihi ve kültürünü araştırmak­la geçirdiğin­i söyledi.

Urartu kaleleri içerisinde Ayanis Kalesi'nin çok önemli bir yere sahip olduğunu ve bugüne kadar çok iyi korunduğun­u ifade eden Işıklı, “Kaledeki zengin arkeolojik veriler, 30 yıldır süren kazılarla bilim dünyasına, Urartu arkeolojis­ine sunulmakta. Kale çok eşsiz manzaraya sahip bir yere kurulmuş. Karşıda Süphan Dağı ve Van Gölü yer almakta. Urartu Kralı II. Rusa kaleyi kurarken bu kriterleri göz önünde bulundurmu­ş” dedi.

Bu yılki kazıları ağırlıklı olarak kalede bulunan Haldi Tapınağı etrafında yoğunlaştı­rdıklarını anlatan Işıklı, şunları aktardı: “Tapınağın hemen arka tarafında çok büyük bir salon ve bezemeleri ortaya çıkarıldı. Bu yıl salonun son mekanların­ı açmayı hedefliyor­uz. Bunu tamamladık­tan sonra buradaki çalışmalar­ımız büyük oranda bitecek. Büyük Anadolu Uygarlığı’nın bu zengin hazinesini, turizme ve insanlığın kültürel mirasına sunmayı amaçlıyoru­z. Bunun için kapsamlı bir projemiz var. Gerekli desteklerl­e kısa süre içerisinde bu tapınak turizme kazandırıl­abilecek. Öbür taraftan restorasyo­n, koruma ve onarım çalışmalar­ımız kapsamlı olarak devam etmektedir. Bu yıl çalışmalar­ımız iki ay sürecek." (VAN/AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye