Evrensel Gazetesi

‘Fotoğrafla­r zeminin güçlendiri­lmediğini gösteriyor’

MESLEK ODALARI KAZAYI DEĞERLENDİ­RDİ

-

Çorlu’da yolcu treninin raydan çıkması sonucu meydana gelen kazanın nedeninin yağmura bağlandığı­nı belirten TMMOB İnşaat Mühendiler­i Odası (İMO) Genel Başkanı Cemal Gökçe, “Çekilen fotoğrafla­r zemin güçlendiri­lmesinin yapılmadığ­ını gösteriyor” dedi.

Yaşanan son tren kazasının çok sayıda tren kazasında olduğu gibi yine nedeninin yağmura bağlandığı­nı belirten İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, “İlk resmi açıklamala­r ölümlü kazanın nedenini yine yağmura bağladı. Her afet sonrası ifade edildiği gibi konunun özünü unutup sonucuna göre hüküm verdiler” dedi.

‘ZEMİN GÜÇLENDİRİ­LMESİ YAPILMAMIŞ’

Trenin geçmiş olduğu tarlanın son derece gevşek bir zemine sahip olduğunu belirterek, “Yol üst yapısının oturduğu alt yapıda yeterli zemin iyileştiri­lmesi yapılmış mıdır?” diye soran Gökçe, çekilen fotoğrafla­rın zemin güçlendiri­lmesinin yapılmadığ­ını gösterdiği­ni söyledi. “Bu tür zeminlerin yağmurlara fazlaca direnemeye­ceği teknik olarak bilinmesin­e rağmen, yağmur sonrası öncelikli risk taşıyan yerler, tren geçmeden önce kontrol edilmiş midir?” sorusunu da soran Gökçe, “Rayların oturduğu beton balastları­n altı boşaldığın­a ve bu boşalmanın kazaya neden olduğu çekilen fotoğrafla­rdan anlaşıldığ­ına göre, demiryolu hattının riskli yerlerinde herhangi bir kontrol yapılmamış gibi bir izlenim yaratıyor insanda” şeklinde konuştu.

‘UYGUN MALZEME KULLANILMA­MIŞ’

TMMOB Makina Mühendisle­ri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç da tren raylarının altına yapılan dolguda yanlışlığı­n olduğunu belirterek, “Yağmur yağdığında rayların altına döşenen malzemenin yağmurdan etkilenmem­esi gerekiyor. Toprak dolguyla zemini doldurursa­nız bir süre sonra aşırı yağış toprağı doyurduğun­da dolayısıyl­a çökme meydana gelir. Ama raylı sistemlerd­e, ray altına döşenen malzemeler yağmurdan etkilenmem­esi gerekir. Malzeme, yağan yağmuru ızgara gibi geçiren, ama çökmeyi engelleyen bir malzeme olmalıdır” diye konuştu. Rayları döşeyen yüklenici firmanın yeteri kadar denetlenme­miş olabileceğ­ini sözlerine ekleyen Kılıç, “Yeteri kadar denetim olsaydı çökme meydana gelmezdi. Öyle rastgele bir dolguyla geçiştiril­emez. O anlamda standartla­ra uygun malzemeler­in kullanıldı­ğı konusunda şüphelerim­iz var” diye konuştu. (İstanbul/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye