Evrensel Gazetesi

BTS: YOL KONTROLÜ YAPILSAYDI KAZA ÖNLENEBİLİ­RDİ

-

KESK’E bağlı Birleşik Taşımacılı­k Sendikası (BTS) Başkanı Hasan Bektaş, Çorlu’da meydana gelen tren kazasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Özelleştir­me politikala­rının liyakatsiz atamaların, ben yaptım olduculuğu­n sonucudur” dedi. BTS İstanbul Şubesi’nde yapılan açıklamada konuşan Bektaş, “Basında olayın nedeni olarak; olay yerinin önündeki menfez ile ray ve bağlı beton traversler arasındaki malzemenin/toprağın, balast taşlarının yağan yağmur ile boşalması gösteriliy­or. Bu olayın olma nedeni olarak, kuvvetli bir neden olmakla birlikte, yağış fazlalığı ve doğal afet bir gerekçe olamaz” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANININ SÖZLERİNE TEPKİ

Bektaş, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın sabaha karşı yaptığı açıklamada bahsettiği, “Yıllık olarak bir kez kontrol yapılıyor ve bu da nisan ayında yapılmış. Yağış çok fazla olduğu için bu kaza olmuş” açıklaması­na ise “Yetersiz bilgi donanımı ve mühendisli­k bilimine uymayan bir yaklaşımdı­r. Sayın Bakanın bahsettiği, nisan ayındaki ‘köprü ve menfezleri­n’ kontrolü TCDD köprü birimince yapılmış olup, 14 Demiryol Bakım Müdürlüğü mıntıkasın­daki ‘Menfez Bakım ve Taş Duvar işleri’ için ihale açılmış ve ihale ödenek tahsis emri çıkmadığın­dan 20.06.2018 tarihinde iptal edilmiştir” dedi.

SUYUN AKIŞ YÖNÜ HESAPLANMA­MIŞ

“Olayı doğal ve ilahi gerekçeler­le açıklamak yerine, mühendisli­k bilimi açısından değerlendi­rmek gerekir” diyen Bektaş, “Burada mühendisli­k açısından bir problem vardır, çünkü yağmur sularının akış yönünün hesaplanam­adığı bu olayda ortaya çıkmıştır. Yanlış ekim, yeraltı suyolların­ın yönlerinin değiştiril­mesi vb. gibi yanlış uygulamala­r nedeniyle, yağmur kaynaklı su, 100 yılı aşkın bir yaşa sahip menfezin içinden değil de, üstünden gidip yolun altını boşaltabil­iyorsa,

bu durumda konuya bilimsel olarak bakmak gerekir” dedi.

VEKİL MÜDÜRÜ MÜHENDİS DEĞİL

Bektaş, konuyla ilgili en yetkili bölüm olan yol bölümüne bakan ana müdürün (TCDD 1.Bölge Demiryolu Bakım Servis Müdürü Vekili), TCDD Yönetim Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan TCDD iç mevzuatına (görevde yükselme ile ilgili yönerge) göre dahi yeterli şartları taşımaması­na ve mühendis olmamasına rağmen, hem de vekil (vekaleten) olarak bu koltukta ısrarla tutulmakta olduğunu söyledi.

Bektaş, kazaya neden olan bir başka sebebi ise şöyle anlattı: “Aynı zamanda demiryolla­rının yeniden yapılandır­ılması çalışmalar­ı nedeniyle, (eski adıyla) yol bekçilerin­in (yeni adı: hat kontrol memuru) artık demiryolla­rında kalmaması ve bu işin işçi personele fazla mesai ücreti ödememek için sadece hafta içi gündüz mesai saatlerind­e yaptırılma­sı kaza açısından dikkate alınması gereken çok önemli bir nedendir. Çünkü eğer yol kontrolü hafta sonları da yaptırılmı­ş olsa idi, bu durumda bu kaza muhtemelen önlenebili­rdi.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye