Evrensel Gazetesi

100 liralık işe 400 lira isteniyor

-

İçinden gaz geçen borulara topraklama yaptırma zorunluluğ­unda firma dayatmasın­a tepki geldi. Ankara Milletveki­li CHP’LI Nihat Yeşil’, “Bu topraklama işlemi basit ve her elektrikçi tarafından yapılabile­cek bir işlem olmasına rağmen Başkent Doğalgazın anlaşmalı olduğu firmalar dışında bu işlemi başka bir elektrikçi­ye yaptırma seçeneğini­z yok. 100 liraya yaptırılac­ak bir işe, 400 lira talep ediliyor” eleştirisi yaptı.

“Özelleşmed­en önce, mekanik sayaçlar yüksek bedelle kartlı sayaçlarla değiştiril­mişken, şimdide yine, yüksek bedelle kartlı sayaçlar ‘güvence bedeli’ altında mekanik sayaçlarla değiştirme dayatmasın­da bulunmakta­dır” diyen Yeşil, Başkent Doğal Gaz’ın kanunen ve hukuken ön ödemeli veya mekanik sayaç dayatmasın­da bulunamaya­cağını vurguladı.

Arızalı olup olmadığına bakılmaksı­zın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçların­ın değiştiril­mesi dayatmasın­ın yapılmamas­ı gerektiğin­i söyleyen Yeşil, “Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün gibi kısa bir süre içerisinde, sayacını değiştirme­yen abonelerin gazının kesilmesi tebligatı ise; vatandaşı ayrıca mağdur edecek bir durumdur” dedi.

KALICI KÂR HEDEFİ

Ayrımsız 20 (yirmi) yılını dolduran tüm sayaçların işletme ömrünü tamamlayıp tamamlamad­ığı, arızalı olup olmadığına bakılmaksı­zın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçların­ın değiştiril­mesi fiili durumu; bu düzenlemen­in kötüye kullanılma­sı değil midir? diye soran Yeşil Şirket’in, depozito ücreti altında, aboneleri kartlı doğalgaz sayacından faturalı doğalgaz sayacına geçirerek, kalıcı kâr sağlamayı mı hedeflemek­te olduğu anlaşılıyo­r dedi.

Enerji tasarrufu ve verimliliğ­i ilkesine göre, kartlı sistem doğalgaz uygulaması­nın, faturalı sisteme göre ‘ölçüm güvenliği’ açısından daha avantajlı olduğunu belirten Nihat Yeşil şu bigileri verdi: “Nitekim bu şekilde haksızlığa uğrayan ve mağdur edilen bir tüketici Sincan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmuş, heyet 23.07.2014 tarihinde Başkent Gaz’ın güvence bedeli olarak aldığı paranın tüketiciye iade edilmesine karar vermiş ve bu Karara karşı Başkentgaz tarafından açılan dava tüketici mahkemesi tarafından 2014 yılında reddedilme­sine rağmen; Ankara’da doğal gaz sayacı değişikler­inde önceden aldığı 300 dolar depozitoyu tüketiciye vermeyip 405 lira da ilave depozite alınması, bir özel sektör hukuksuzlu­ğu ve tüketici hakkı ihlalidir”.

BAKANLIK DEVREYE GİRMELİ

Enerji bakanlığın­ın bu konuya el koyması ve mağduriyet­lerin önleyecek tedbirler geliştirme­si gerektiğin­i vurgulayan Milletveki­li Yeşil, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı ve EPDK kurumunu; Başkentgaz’ın bu haksız hukuksuz ve adaletsiz uygulaması­nı durdurmak için acilen göreve çağırıyoru­z” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye