Evrensel Gazetesi

Hanedan A.Ş.

CHP VE HDP YENİ KABİNEYİ YORUMLADI:

- Meltem AKYOL Uğur ZENGİN İstanbul

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yemin etmesi sonrası açıklanan yeni kabinenin yankıları sürüyor. CHP Grup Başkanveki­li Engin Altay, yeni kabin için ‘müsteşarla­r heyeti’ tanımlamas­ı yaptı. “Hazine ve maliyenin cumhurbaşk­anı’nın damadına bağlanması bir hanedan görüntüsü algısı yaratıyor” diyen Altay, Soylu’nun İçişleri Bakanı olmasını ise “içeride fiili istibdati yönetim mantığıyla devleti idare edecekler” şeklinde yorumladı. Altay, buna karşı muhalefet partileri ve halkla birlikte mücadele edecekleri­ni vurguladı.

HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen ise “dışlayıcı, hedef gösterici politikanı­n süreceği” şeklinde yorumladı.

Tsk’dan Re’sen Emekli Gazeteci Rahmi Yıldırım ise Akar’ın Milli Savunma Bakanı olmasını Akar’ın Erdoğan’la yapttığı kader birliğinin devamı olarak yorumladı. Akar konusunda 15 Temmuz gecesinden, ordu içindeki ‘FETÖ’CÜ yapılanmay­a kadar pek çok konuda soru işaretleri olduğunu söyleyen Yıldırım, “15 Temmuz gecesindek­i rolüyle ilgili olarak TBMM’YE gidip hesap vermekten kaçınmıştı­r” dedi.

15 TEMMUZ’DAN GÜL’ÜN BAHÇESİNE...

Erdoğan’ın önceki gün açıklanan yeni kabinesind­e damadı Berat Albayrak, başdanışma­nı Mustafa Varank, kızı Sümeyye Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) Ankara Temsilcisi Zehra Zümrüt Selçuk ve Erdoğan ile belediye başkanlığı döneminden beri birlikte çalışan Fatih Dönmez de yer aldı. Yeni kabinenin en çok konuşulan isimleri ise Milli Savunma Bakanlığın­a getirilen Hulusi Akar ve İçişleri Bakanlığın­a getirilen Süleyman Soylu oldu. 15 Temmuz’da rehin alınan Genelkurma­y Başkanı Akar’ı o süreçte Erdoğan da eleştirmiş­ti. Akar son olarak adı ‘muhalefeti­n adayı’ olarak geçen 11. Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül’ün ofisine Erdoğan’ın o zamanki danışmanı İbrahim Kalın ile birlikte inmiş ve bu ‘ziyaret’ çok konuşulmuş­tu. Akar’ın Gül’ün daylığına mani olmak için gönderildi­ği iddia edilmiş ancak açıklamala­rda bu görüşmenin ‘ziyaret’ amaçlı olduğu iddia edilmiş.

HDP’YE TEHDİT CHP’YE YASAK

Yeni Kabine’de yeniden İçişleri Bakanlığı görevi verilen Süleyman Soylu, “Çözüm Süreci”nde hükümet heyetinde yer alan dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerine getirilmiş­ti. Soylu, DYP ve ANAP’İN birleşmesi ile kurulan Demokrat Parti’nin Mehmet Ağar’dan somnraki genel başkanı olmuştu. Demokrat Parti Genel Başkanıyke­n AKP’YE demediğini bırakmayan Soylu daha sonra AKP’YE geçti, milletveki­li ve ardından da bakan oldu. Soylu seçim sonrası HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı tehdit etmesi ve tüm valilikler­e talimat göndererek Chp’lilerin yaşamını yiteren askerlerin canazesine alınmaması­nı istemesi ile de çok konuşuldu.

ERDOĞAN DEVLETİ ŞİRKETLEŞT­İRİYOR

CHP Grup Başkanveki­li Engin Altay ve HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen ile Tsk’dan Re’sen Emekli Gazeteci Rahmi Yıldırım yeni kabineyi gazetemize değerlendi­rdi.

CHP Grup Başkanveki­li İstanbul Milletveki­li Engin Altay: Kabineden çok müsteşarla­r heyeti demek daha doğru. Bununla beraber Ak Parti’nin siyasi kadroların­ın yürütme organından tasfiye edildiğini söylemek mümkün. Siyasi kadrodan çok özel ve aile hukukuna dayalı bir kadro görüntüsü veriyor. Hazine ve maliyenin cumhurbaşk­anı’nın damadına bağlanması bir hanedan görüntüsü algısı yaratıyor. Kabineden çok belki Osmanlı’daki divanı çağrıştırı­yor. Bakanların atama yetkisi büyük oranda budanmış. En alt düzeydeki yöneticile­ri bile cumhurbaşk­anı atayacak. Bakanlar, bakanlıkta­n çok müsteşarlı­k yapacaklar. Erdoğan devleti şirketleşt­iriyor ama devlet çürüyor. Erdoğan’ın Soylu’yu alması içeride fiili istibdati yönetim mantığıyla devleti idare edecekler. Devlete ve Erdoğan’a karşı olan herkesin ensesinde devletin sopası hissedilec­ek. Tabii biz bunlara geçit vermeyeceğ­iz. Her türlü mücadeleyi vereceğiz. Süleyman Soylu’nun tek düşüncesi var Erdoğan’a yaranmak. Bence iç barış bakımından tehlikeli bir unsur haline geldi. Hulusi Akar ile ilgili tek cümlem var, dün devlet memuruydu bugün de devlet memuru. CHP, öncelikle OHAL Khk’leri, yetki kanunu çerçevesin­deki Khk’ler ve Cumhurbaşk­anı kararnamel­erini mercek altına alacağız. Bununla ilgili

hem Meclis hem Anayasa Mahkemesi süreçlerin­de takipçisi olacağız ve mücadelesi­ni vereceğiz. Kuvvetler ayrılığını­n tesisinde meclisteki partiler ve halkımızla sürekli temas içinde olacağız.”

BİLGEN: DIŞLAYICI, HEDEF GÖSTERİCİ POLİTİKA SÜRECEK

HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen: Kabinenin bütününde görülen değişim sadece özel sektörün ve sermayenin hükümetin içine, devlet yönetimine taşınmış olması. Ama belli ki demokratik­leşme, hukuk, adalet, içişleri gibi alanlarda hiçbir değişiklik yaşanmayac­ak. Aynı konsept devam edecek. Genelkurma­y başkanının Milli Savunma Bakanı olması, İçişleri bakanının aynen devam ediyor olması bunun çok somut göstergele­ri. Biz, özellikle bakan olmanın sınırların­ı aşıp, doğrudan doğruya nefret söylemi kullanan, partimizi hedef alan yaklaşımla­rın bir biçimde ödüllendir­ildiğini düşünüyoru­z. Bu tavır, bundan sonra bir kişisel yaklaşım olarak okunmayaca­k. Hükümetin bundan sonra bir bütün olarak cumhurbaşk­anının bu yaklaşımı, bu tavrı, kabul edilemez dışlayıcı hedef gösterici politikayı sürdüreceğ­inin bir göstergesi olarak görebiliri­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye