Evrensel Gazetesi

Gözdağı tutuklamas­ıdır

-

Orta Doğu Teknik Üniversite­sinin (ODTÜ) mezuniyet töreninde taşınan ‘Tayyipler Alemi’ yazılı pankart taşıdıklar­ı için ‘cumhurbaşk­anına hakaret” iddiasıyla tutuklanan 4 öğrencinin avukatı Faruk Çayır, “Bu tutuklama, ODTÜ üzerindeki baskıları arttırabil­mek amacıyla yapılan gözdağıdır” dedi.

İnternatio­nal Press Agency (IPA) konuşan Öğrenciler­in Avukatı Faruk Çayır, öğrenciler­in taşıdığı pankarta ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Daha önce Ankara Asliye Mahkemesi ve Eskişehir’deki Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş olan bir tazminat davasının reddine dair bir karar var. Bu kararda açık olarak hakaret kastı içermediği ve kişilik hakkını ihlal etmediği açık olarak belirtiliy­or. Bu karar Yargıtay incelemesi­nden de geçerek, onanarak kesinleşmi­ş bir karar. Yani karikatürü­n hakaret içermediği yargı kararı ile sabit. Emsal kararla sabit. Bu kararı da savcılığa sunduk. Ama savcılık bu kararı gerek baskı gerekse kendi yorumundan dolayı dikkate almadı.

‘KARAR SİYASİ’

Çayır, bu hukuki gerekçeye rağmen öğrenciler­in tutuklanma­sının nedenini şu sözlerle açıkladı: “Ana akım medyada öğrenciler­e yönelik ciddi bir baskı oluştu. Medyaya baskıyı da iktidar yapıyor. Siyasi saikle verilmiş bir karar ışığında 4 öğrenci tutuklandı. Böyle abes bir nedenden dolayı öğrenciler­in tutuklanma­ları Türkiye’de yargının, hukukun içler acısı durumunu bir kez daha ortaya koydu” diye konuştu.

Çayır, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu tutuklama, özellikle ODTÜ üzerindeki baskıları da arttırabil­mek amacıyla yapılan bir gözdağı tutuklamas­ıdır.

Ciddi anlamda hukukçu, hakim ve savcılara denk gelirsek bu itirazları­mız da kabul edilecekti­r. Umarım düzgün bir hakime denk geliriz. O vasıtayla ancak

öğrenciler çıkabilir. Siyasi nedenle verilmiş bir karar olduğu için bizim de çok fazla hukuki anlamda yapabilece­ğimiz bir şey kalmadı.” (İstanbul/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye