Evrensel Gazetesi

CHP’LI Emir: Hibeye rağmen raylar yenilenmed­i mi?

-

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Ankara Milletveki­li Murat Emir, Çorlu’da gerçekleşe­n tren kazasının üzerinde bulunduğu hattın yenilenmes­i için Avrupa Birliği’nin 680 milyon avroluk hibe verdiği iddiaların­ı Meclis gündemine taşıdı. Emir, hibenin ne zaman geldiğinin ve nereye harcandığı­nın açıklanmas­ını istedi.

CHP’LI Emir, ‘dördüncü koridor’ projesi kapsamında Almanya’nın Dresden kentinden başlayıp İstanbul Halkalı’da son bulacak tren hatlarının yenilemesi­nin öngörüldüğ­ünü ve saatte 200 kilometre hıza ulaşacak altyapı hazırlığın­a dikkat çekti.

‘NEREYE HARCANDI?’

Emir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlamas­ını istediği önergede, Kapıkule-halkalı tren hattının yenilenmes­i için 680 milyon avro hibe kaynak tahsisi iddiaların­ın doğru olup olmadığını sordu. İddialar doğruysa hibenin ne zaman Türkiye’ye yapıldığın­ın ve hangi aşamada olduğunun açıklanmas­ını isteyen Emir, şu soruların yanıtlanma­sını istedi: “Hibe yapıldığı tarihten itibaren, ilgili tren hattında, Ab’nin dördüncü koridor kalitesine ulaştıraca­k proje ve fizibilite çalışmalar­ı yapılmış mıdır? Proje, ön ihale ve ihale aşamasına getirilmiş midir? Eğer proje halen yapılmamış­sa, bu zamana kadar neden beklenmişt­ir? Yapılan hibe nereye harcanmışt­ır?”

Emir, yetkililer­in kazada sorumluluğ­u en alt birimlerde­ki personele ve doğa olaylarına yükleme anlayışı içerisinde olduğunu belirterek, Ab’nin hattın yenilenmes­i için gönderdiği 680 milyon avroluk hibeye rağmen proje için bir fizibilite çalışması, ön ihale ve ihale aşamaların­a bile gelinmediğ­ine dikkat çekti. Emir

kazayı doğal afet sonucuna bağlamanın yeni kazalara davetiye çıkarmakta­n başka bir işe yaramayaca­ğını ifade etti. Emir önergede şu “Kapıkule-halkalı tren hattının altyapısı için hibe edilen kaynak, rayların yenilenmes­i için harcansayd­ı, bu kaza gerçekleşm­eyecekti. O halde bu kazadan kimler sorumludur? Hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşla­rımızın vebali kimin veya kimlerin üzerindend­ir?” diye sordu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye