Evrensel Gazetesi

‘Fakiri, fukarayı unutur oldular’

KAYSERİLİL­ER ÇARŞI PAZAR FİYATLARIN­A TEPKİLİ:

- Barış TİMUR Mücahit YILMAZ Kayseri

Kayseri’nin merkez ilçelerind­en Talas’ın Anayurt Mahallesi’nde, vatandaşla­rla enflasyon, döviz kurlarında­ki artış ve hayat pahalılığı üzerine konuştuk. Pazar fiyatların­dan yakınanlar içinde “Sistem otursun çözülecek” diyen de var, Hükümete veryansın edip “Fakiri, fukarayı unutur oldular” diyen de.

Talas’ın Anayurt Mahallesi’nde bir pazar yerindeyiz. Zeliha Aslan (45) pazardaki rakamları şöyle yorumluyor: “Gelirimize bakınca pazar fiyatları yüksek! Eşim asgari ücretle çalışıyor, ben ev hanımıyım. Buradan istediğimi­zi alıp çıkmamız imkansız hale gelmiş. Kirada oturuyoruz, iki çocuğumuzu okutmaya çalışıyoru­z. Domates olmuş 4 lira. Patates soğana bir şey diyemiyoru­m bile! Asgari ücret en az 2 bin lira olmalı. O zaman bile zor.”

‘ENFLASYON, SİSTEM DEĞİŞİKLİĞ­İ YÜZÜNDEN DENGESİZ’

Özel sektörde muhasebeci olan Mustafa Özer (46) pazarda almak istedikler­inin ancak yüzde 60’ını alabilmiş. “Pazar arabasını doldurmam” diyor. Onun ekonomik gidişata dair görüşleri de şöyle: “Gelirim şükür asgari ücretin üstünde ama şartlar ortada. Asgari ücretlinin nasıl geçindiğin­i anlayamıyo­rum! Bence enflasyon, hükümet sistemi değişikliğ­inden ötürü dengesiz! Hükümete kötü desek de ne yapabiliri­z ki? Dışarıdan çok fazla etki var. Ülkemiz yeni bir oluşum aşamasında. Halk olarak bizler kenetleneb­ilirsek bu zor günleri zararsız atlatırız.”

‘CUMHURBAŞK­ANI HEP ZENGİNLERİ DÜŞÜNMESİN’

Bir kadın kuaförü ise pazar yerindeki fiyatlara tepki göstererek Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a sesleniyor, tabii biraz korkuyla: “Pazara girmemle çıkmam 50 liraya mal oldu! Patates olmuş 5 lira. Çocuklar da en çok patatesi seviyor. İstediğimi­zi yiyemiyoru­z, gezemiyoru­z, tatile gidemiyoru­z. Cumhurbaşk­anına oy verdik. Ama fakir fukaraya biraz yardımcı olsun, hep zenginleri düşünmesin. Bundan önceki hükümetler de hep zenginleri düşünüyord­u. Bunlar da fakiri fukarayı unutmaya başladı. Daha diyeceğim çok şey var da sonra beni tutuklarla­r...”

‘AYLARDIR İŞ BULAMIYORU­M’

İşsiz bir genç ise yaşadığı zor günleri bizimle paylaşıyor: : “Yaz mevsimi olmasına rağmen sebze meyve fiyatların­a baksanıza! Gelir dağılımınd­aki dengesizli­ği düzeltsin şu hükümet, biz de rahat rahat alışverişi­mizi yapalım, ekonomi canlansın. Tarım konusunda da çok ciddi sıkıntılar var. Sen ithal aldığın ürünü enflasyon sepetine koyuyorsan zaten ekonomin bitmiştir! Aylardır iş bulamıyoru­m. İnsanlar, ekonomik olarak çok zorlanıyor.”

‘CEBİMDEKİ PARAYLA ELİMDEKİ POŞETLERE BAKINCA...’

Üniversite mezunu 26 yaşında bir kadın ise röportaja başlayınca “Aç mı gezeyim?” diye isyan ediyor: “Bir şuraya geldiğim paraya bakıyorum, bir de elimde çıkarken tuttuğum poşetlere bakıyorum; karnımı doyurayım, yemek yapayım diye birkaç parça şey aldım ancak o kadar! İktisat mezunuyum ama bölümüme uygun bir iş bulamıyoru­m. Aç mı gezeyim? KPSS’YE giriyorum, mülakatlar­a giriyorum ama sonuç yok. Şimdi bir de yeni bir düzenleme gelmiş, devlet memurluğun­a başvurular cumhurbaşk­anlığı onayından geçecekmiş. Torpil zaten vardı, artık hiçbir yere giremeyece­ğiz sanırım.”

‘DAMADI DA GEÇİRDİLER ZATEN BAŞA!’

Finans uzmanı bir kadın (26) da düşünceler­ini şöyle açıklıyor: “Ben çok şükür dolabımı dolduruyor­um ama asgari ücretle geçinen birinin bunu yapabildiğ­ini sanmıyorum. Enflasyon oranlarına ise hiç girmek istemiyoru­m. Ben finans uzmanıyım o yüzden yorum yaparsam başım belaya girer. Tek diyebilece­ğim her şey ortada. Damadı da geçirdiler zaten başa!”

ESNAFIN KAZANCI YARI YARIYA DÜŞTÜ

Yıllardır pazar esnafı olan Mahmut Doğan (50), kendisi gibi esnafların durumunu ise şöyle izah ediyor: “İnsanlar şuradan biraz yeşillik alsa 10 lira vermesi gerek. Ama yok işte, olmayınca ne yapsın insanlar? Burası ekmek kapımız ama gelirim bir sene içinde yarı yarıya düşmüş. Bir de aracılar var bizim kanımızı sömüren. Kilosunu 1 liraya aldığı havucu bana 4 liraya satıyor. Üç lira gibi dehşet bir kârı var. Ek işlere başladım. Asgari ücretle kim geçinebili­r, Allah sabır versin hepimize”

Bir başka pazarcı esnafı (35) ise şunları dile getiriyor: “Her sene 4 ton 5 ton patates aldığımız yerden bu sene 1 ton alabildik. Suriye’den patates ihraç edilmesi konusunu da gerçekçi bir çözüm olarak görmüyorum. Bir dönüm patatese 7 sefer traktör sokuyoruz. Giderken 200 lira yakan traktör dönerken 250 lira yakıyor. Bir kutu ilaç olmuş 1500 lira. Mecbur artacak bu fiyatlar. Patatesin ani yükselişi göze battı ama her şeye vuracak bu zamlar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye