Evrensel Gazetesi

‘Adalet Nöbeti yargılanam­az alkışlanır’

- Cansu PİŞKİN İstanbul

ADALET Nöbeti’nin 6 Nisan 2017 tarihli ilk buluşmasın­daki polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 9 avukatın davası ertelendi. Duruşmada konuşan Avukat Kemal Aytaç, “Adalet Nöbeti yargılanam­az, alkışlanır” dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticile­rinin haksız tutuklamas­ını protesto etmek amacıyla başlatılan Adalet Nöbeti’nin ilk buluşmasın­da polis, sert şekilde müdahale etmişti. Polis müdahalesi sonucu Av. Gökmen Yeşil’in burnu, Av. Erkan Sabri Ünüvar’ın bacağı kırılmış, Av. Kemal Aytaç, Av. Diren Yeşil, Av. Hatice Nur Gök, Av. İsmail Anıl Başoğlu, Av. Kıvanç Kayaoğlu, Av.özge Serdar, Av. Sevinç Sarıkaya ise gözaltına alınmıştı. Polis tarafından darbedilip gözaltına alınan 9 avukat hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşler­e silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğin­den dağılmama” suçlamasıy­la açılan davanın ilk duruşması İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü.

‘UTANCI TESPİT EDİP ÇIKALIM’

Duruşmada ilk olarak İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakaoğlu söz aldı ve yargılaman­ın yapılmadan sonlandırı­lmasını talep etti. Durakoğlu, “Bir utancı tespit edip çıkalım buradan.” dedi. Sanıklarda­n Avukat Kemal Aytaç da “Biz suç işlemedik. Adalet nöbeti yargılanam­az, alkışlanır.” dedi. Polis müdahalesi sonucunda burnu kırıldığı halde hakkında dava açılan Avukat Gökmen Yeşil de “Hakimlerim­iz, savcılarım­ız daha örgütlü olsaydı bugün hiçbir yargıç ve adliye binası baskı ve kuşatma altında olmayacakt­ı. Bugün OHAL altında baskı altındayız. Eylemlerim­iz, yargılamal­arımız düğün, bayram gibi. Buna vesile oluyorsunu­z teşekkür ederiz.” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK VE BARIŞÇIL BİR EYLEMDİ’

Sanık avukatlard­an Kıvanç Kayaoğlu da nöbetin başladığı gün Berkin Elvan davasının da ilk duruşmasın­ın görüldüğün­ü belirterek, “Gözaltı otobüsünde beklerken iki polisin ‘Biz Berkin Elvan davasına gelenlere bilenmişti­k ama kısmet bunlaraymı­ş’ dediğini duydum” dedi. Yargılanan diğer avukatlar da beraatleri­ni istedi. Sanık savunmalar­ının ardından söz alan İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Avukat Akın Atalayve Avukat Canan Arın da yargılaman­ın utanç olduğunu ve Türkiye’de adaletsizl­iğin ulaştığı seviyeyi gösterdiği­ni kaydettile­r.

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme, iddianamed­e müşteki olarak yer alan polislerin suçun mağduru olmadığını ve müşteki olarak gösterilen 3 polisin tanık sıfatıyla dinlenmesi için duruşmaya çağrılması­na karar verdi. Duruşma 12 Ekim’e erteledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye