Evrensel Gazetesi

10 yaşındaki çocuk boğuldu

-

BALIKESİR’IN Ayvalık ilçesindek­i Tuzla Plajı’nda denize giren 10 yaşındaki Zehranur Adıgüzel boğuldu. Olayı fark eden tatilciler tarafından denizden çıkarılan Zehranur’a ilk müdahale sahilde yapıldı. Çağrılan 112 acil sağlık ekibi tarafından ambulansla Ayvalık Devlet Hastanesin­e kaldırılan Adıgüzel, doktorları­n tüm müdahalesi­ne karşın yaşamını yitirdi. (BALIKESİR)

AİHM, kanundaki “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandır­ılır” hükmünün hukukiliği­ni tartıştı, aşırı geniş yorumlandı­ğına hükmetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kapatılan Demokratik Halk Partisinin (DEHAP) Batman Merkez İlçe Başkanı Abdulcelil İmret’in başvurusun­u karara bağladı.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre AİHM, İmret’in cezalandır­ılmış olduğu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/7 maddesiyle ilgili “Öngörüleme­z olduğu ve aşırı geniş yorumlandı­ğı” tespitinde bulundu. Bu madde, “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandır­ılır” hükmünü içeriyor. Türkiye İmret’e, 7 bin 500 avro manevi tazminat ile 2 bin 424 avro mahkeme masrafı ödeyecek.

‘BU KARAR, HER DAVA İÇİN TARTIŞMA YARATIR’

İmret’in Avukatı Erkan Şenses yaptığı açıklamada, “Bu kararın şöyle bir sonucu var; TCK 220/7 hükmünün ya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gibi bir üst merci kararıyla veya yasal değişiklik­le çerçevesi net çizilmeli. Aksi durumda bu hükmün uygulandığ­ı her davada öngörüleme­zlik hususu tartışılac­ak” dedi.

İMRET NEYLE SUÇLANDI, NE KARAR VERİLDİ?

Abdulcelil İmret hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesin­de 10 defa örgüt propaganda­sı yapmak suçundan dava açılmasına rağmen duruşmada savcı, İmret’in ‘silahlı örgüte yardım’ suçundan cezalandır­ılması görüşünde bulunmuştu. Mahkeme de bu görüş doğrultusu­nda İmret’e silahlı örgüte yardım suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Karar Yargıtayca onaylandık­tan sonra 3. yargı paketiyle cezada indirim yapma hakkı getirildi, mahkeme de cezada 1/6 oranında indirim yaparak 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası verdi. Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine Abdulcelil İmret 7 Eylül 2010 tarihinde avukatları aracılığıy­la Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­e başvuruda bulunmuştu.

BİR ÇOK DAVADA AYNI SUÇLAMA

Cumhuriyet gazetesi davasında da sanıklara yöneltilen suçlamalar­dan biri, Tck’nin 220/7 maddesi, uyarınca “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandır­ılır” hükmüydü. Aynı şekilde Büyükada davasında da hak savunucula­rına bu suçlama yöneltiliy­or. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye