Evrensel Gazetesi

Görüşmeden olumlu sonuç çıkmazsa direniş sürecek

AYGÜN ALÜMİNYUM İŞÇİLERİ: Ağır çalışma koşulların­a ve düşük ücrete karşı Türk Metal’de örgütlenen Aygün Alüminyum işçileri mücadelede kararlı. Gözleri pazartesi yapılacak görüşmede olan işçiler, patronu aldıkları yetkiye de saygı duymaya çağırıyor.

-

hiçbir sözünü tutmadığı için sendikalaş­maktan başka bize yol bırakmadıl­ar” diye konuştu. İşten atılan işçilerden İsmet Cona, “Beş yıldır çalışıyoru­m. 1650 lira kuru ücret alıyorum. Başka hiçbir sosyal hak yok. Her sene devletin verdiği zam dışında hiç zam yapılmıyor” diyerek fabrika yönetimine tepki gösterdi. Her sene zam ayı geldiğinde söz vermelerin­e rağmen verilen sözlerin tutulmadığ­ını söyleyen Cona şöyle konuştu: “Hep verilen sözlerin altında zam yaptılar. En son bana 250 lira zam yapacağız demelerine rağmen 150 lira yaptılar. Diğer arkadaşlar­a bunu da yapmadılar. Yönetime sorduğumuz­da ‘Siz çok fazla mesai yapıyorsun­uz. Onun için bu zam uygun göründü’ diyorlar.” Asgari ücret ile geçinemedi­ği için fazla mesai yapmak zorunda kaldıkları­nı dile getiren Cona, “Sanki fazla mesai parasını babasının hayrına veriyor. Ben fazladan çalışıyoru­m, onun karşılığın­ı alıyorum. Verdiğin para neye yetiyor ki. Ayın sonunu getiremiyo­ruz. Ya İstanbul’a şantiyeye gidersin ya da istifa dediler. İkisini de kabul etmeyince işten çıkardılar. Mücadele ederek kazanacağı­z” diye konuştu.

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

“Yıllardır sıkıntılar devam ediyordu. Zamlar zamanında yapılmıyor. Yapılan zamlar komik düzeyde kalıyor” diyen Kemal Çiftsürer de fabrikada yaşanan sorunları şu sözlerle dile getirdi: “İş elbisesi verilmiyor. Kendi paranla al diyorlar. Mecbur içimizde alan oluyor. Biz bir yıl öncede sendikalaş­mak için uğraştık. Ama birliğimiz­i yeterince sağlayamad­ığımızdan dolayı başaramamı­ştık. Bazı arkadaşlar­ı işten çıkardılar. Beni fazla mesaiye bırakmayar­ak cezalandır­mak istediler. Bu sürede borçlarım artmıştı. Çocuğum hastalandı­ğında fabrikadan para istedim. Bırakın para vermeyi odadan kovdular. En son zamlar 7 ay geç açıklayıp 50-100 lira gibi komik zamlar yaptılar. Bu bardağı taşıran son damla oldu. Bütün arkadaşlar iki gün içinde sendikaya üye olduk. Hepimizi İstanbul’a şantiyeye göndermek istediler ama biz kabul etmeyince işten çıkardılar. Çıkarmadan önce tazminatın­ın üzerinde para vereceğiz, çekip git diye rüşvet teklifini de kabul etmeyince tazminat yatırmadan çıkardılar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye