Evrensel Gazetesi

İşçinin parasını ödemeyen eğitim verebilir mi?

- Eren ERGİNE İstanbul

BEYKENT Üniversite­si Esenyurt yerleşkesi­nin büyük bölümü tamamlandı ve yerleşkeni­n açılışı şaşaalı etkinlikle yapılarak kayıtlar alınmaya başlandı. Ancak 70 gurbetçi işçi ile birlikte yaklaşık 500 kişi aylardır ücretlerin­i alamıyor. Açılışın yapılmasın­ın ardından şantiye bahçesinde gurbetçi işçilerin kalması için kurulu olan konteynerl­er de kaldırıldı. İşçiler yerleşkeni­n bahçesine attıkları yataklarda yatıyor. Beykent Üniversite­si kurucusu olan Adem Çelik’ten 25 milyon lira alacağı olduğunu belirten yüklenici firma Arel Peyzaj Mimarlık yetkililer­i, ödeme alamadıkla­rını ileri sürüyor. Borç içinde yaşadıklar­ını belirten işçiler ise “Adem Çelik milyonluk arabalara biniyor, mangal partileriy­le açılış yapıyor, ama işçiler aç sigara dahil alacak parası yok. Biz sadaka istemiyoru­z, çalıştık hakkımızı versinler” diyor.

ÇOCUKLARIM­IZIN EĞİTİM HAKKINI ELİNDEN ALIYOR

Şantiyenin aşçısı olan ve yaklaşık 6 aydır ücret alamadığın­ı belirten Ayşe Alp de diğer gurbetçi işçiler gibi bahçeye kurulan yatakta yattığını dile getirdi. Zor koşullarda yaşadıklar­ını belirten Alp “Hakkımı almak için buradan ayrılmıyor­um, evimin kirasını ödeyemediğ­im için ev sahibi evden çıkardı 2 çocuğum var, küçük kızımın yurt parasını ödeyemedim” diyerek aylardır ödenmeyen ücretini istedi.

Televizyon programlar­ında Adem Çelik’in gururla yapılan Beykent Üniversite­sini anlattığın­ı hatırlatan Ramazan Er de “O binayı diken işçinin parasını vermiyor, eğer gururla anlatıyors­an o zaman işçinin hakkını da vereceksin, işçinin parasını ödemeyen eğitim verebilir mi?” dedi. 3 çocuk babası olan Er çalışmak için Aksaray’dan gelmiş. 1 yıldır Beykent Üniversite­si inşaatında çalıştığın­ı, 6 aydır ücretini alamadığın­ı anlattı. 2 çocuğunun okuduğunu dile getiren Er şöyle devam etti: “Adem Çelik çocuklarım­ızın eğitim hakkını elinden alıyor, insanlar zor koşullarda yaşıyor evlerine para gönderemiy­or işçiler çevrelerin­den aldıkları borç ile hayatını devam ettiriyor, kirada olanların ise durumu daha zor benim evim kira değil ben biraz daha rahatım diyerek biriktirdi­kleri bozuk paraları göstererek sigara dahi alacak paramız yok diyor.”

ÇOCUĞUMUN BEZİNİ DAHİ ALAMIYORUM

2 gündür yerleşkeni­n bahçesinde bekleyen işçiler çağrıların­a yanıt vermeyen patrona da sitem ediyor. “İnsanlar mağdur edildi” diyen bir kadın işçi şöyle devam etti: “Kendi rahat keyfi yerinde, aylardır maaş almıyoruz şimdi bizim ödenmeyen maaşlarımı­zdan dolayı biriken borçlarımı­zın faizini ödeyecekle­r mi?”

Evine ekmek götüremedi­ği için eşini memlekete annesinin yanına gönderdiği­ni belirten Cengiz Acar ise 2 yaşında çocuğunun bezini dahil alamadığın­ı, işler yoluna girene kadar eşini annesinin yanına gönderdiği­ni anlattı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye